Tõnu Kaljuste: tänavune Birgitta festival viib meid kriisist rõõmuni

Kultuuritoimetus
Copy
Birgitta festivali kunstiline juht Tõnu Kaljuste lubab, et tänavune festival viib kriisist rõõmuni
Birgitta festivali kunstiline juht Tõnu Kaljuste lubab, et tänavune festival viib kriisist rõõmuni Foto: Veiko Tubin

4. augustil algab kõigi muusikateatri austajate rõõmuks Birgitta festival. «Sel aastal võiks festival kanda alapealkirja «Kriisist rõõmuni», sest ta algab Timo Steineri ja Andri Luubi koomilise ooperiga «Crisis» ning lõpetatakse Beethoveni 9. sümfooniaga. «Loodan, et «Oodi rõõmule» on tulevikus üha enam põhjust esitada,» ütleb festivali kunstiline juht Tõnu Kaljuste.

Birgitta festivalil esietendub koostöös Nargenfestivaliga Timo Steineri koomiline ooper «Crisis», mida etendatakse kahel korral. See on mõtlemapaneva lõpuga lugu väikese inimese isiklikust kriisist suures maailmas, lugu paneb vaataja arutlema elus oluliste asjade üle.

Ooperi autor Timo Steiner ütleb, et esmalt pani teda ooperit kirjutama tundmus, et maailmakriisid tunduvad lõppematutena ja me astume aina ühest järgmisse ja järgmisse ning samal ajal veel mitu tükki kestavad. «Teisalt on isiklik kriis saabudes ikka väga reaalne. Nimetame seda siis keskeakriisiks või millekski veel, kui ta on kohal, on ta kohal täiega,» ütleb Timo Steiner.

Teiseks eriliseks sündmuseks tänavusel festivalil on helilooja James MacMillani ühevaatuseline ja väga huvitava helikeelega kammerooper «Halastus», mis toob festivali programmi väljapoole Pirita kloostrimüüre. «Lühiooperi «Halastus» helilooja Sir James MacMillani lõi Cambridge'i hertsog 2015. aastal Windsori lossis rüütliks tema teenete eest maailma muusikaelus. Theatrumis ettekandele tulev teos käsitleb kättemaksu ja halastuse teemat ning ooperit juhatab autor ise,» täpsustab Tõnu Kaljuste.

Timo Steineri «Crisise» avatud proov. Dirigeerib Tõnu Kaljuste
Timo Steineri «Crisise» avatud proov. Dirigeerib Tõnu Kaljuste Foto: Madis Veltman

Ühel õhtul jõuab Birgitta lavale ka Vanemuise teatri suurejooneline lavastus «Tristan ja Isolde», mille esietendus toimus 3. aprillil Vanemuise suures majas. Armastusest, reetmisest ja suurtest tunnetest tulvil lugu on Richard Wagneri üks tuntumaid teoseid. Etenduse muusikajuht ja dirigent on Risto Joost, laval Vanemuise sümfooniaorkester ja meeskoor. Lavastaja Liis Kolle, Tristani osas Mati Turi ja Isolde osas Aile Assoniy.

««Tristanit ja Isoldet» peab Birgitta festivalile vaatama tulema, sest seal on väga head lauljad, viimasel ajal Euroopas laineid lööv Aile Asszonyi laulab Isolde rolli ja Mati Turi Tristanit. See on tõesti väga eriline lavastus Liis Kollelt! Ilus lugu ja eepiline muusika,» kinnitab Risto Joost. «Aile Asszonyit näeb selles rollis vaid Birgitta festivalil.»

Dirigent Risto Joost
Dirigent Risto Joost Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Veel teeb Birgitta festival kummarduse varalahkunud levimuusika legendidele. Ansambli Ultima Thule kontsert «Lennelda priiks/Riho Sibul 65», on austusavaldus muusik Riho Sibulale ning teistele Ultima Thule liikmetele, keda enam meie seas ei ole. Ultima Thulega koos astuvad lavale Tõnis Mägi, Tanel Padar, Vaiko Eplik, Maria Vaigla, Robert Linna ja Mikk Tammepõld.

Birgitta festivali lõpetab Beethoven 9. sümfoonia, kui kummardus rahule ja harmooniale. Suurteos tuleb ettekandele ERSO, Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Läti raadio koori esituses. Dirigent Tõnu Kaljuste, solistid Mirjam Mesak, Kai Rüütel, Alvar Tiisler ning Heldur Harry Põlda.

Birgitta festivali kavaga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles