KÄI KUU PEALE OMA KUNSTIGA Eriline kosmoseprojekt viib Kuule tuhandeid kunstiteoseid (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Lunar Codexi esimene lend toimus eelmisel sügisel NASA Orioni missiooni raames. Sellel missioonil saadi Kuust ka hämmastavaid fotosid
Lunar Codexi esimene lend toimus eelmisel sügisel NASA Orioni missiooni raames. Sellel missioonil saadi Kuust ka hämmastavaid fotosid Foto: NASA/Cover Images

Järgmise aasta lõpuks võib Kuu pealt leida nii suures koguses kunsti, et sellega võiks täita mitu kunstimuuseumi, vahendab The New York Times. Seda tänu Kanadast pärit ulmekirjanikule, füüsikule ja kunstikogujale Samuel Peraltale, kelle juhitud kosmoseprogrammi Lunar Codex eesmärk on toimetada mitme lennuga Kuu peale kümneid tuhandeid maale, filme, luuletusi ja muid teoseid, mis on digitaalsel kujul pandud erilistele andmekandjatele. 

Lunar Codex on on täiesti ainulaadne ja erakordselt sisukas kosmoseprojekt, mis oma olemuselt sarnaneb Voyageri kuldplaatidega (Voyager Golden Records).

1977. aastal saatis NASA nimelt oma kahe Voyageri kosmosesondiga süvakosmosse kaks kuldset vinüülplaati, millelt leiab NASA erikomitee valitud mitmekesist muusikat. Seda spekulatiivses lootuses, et kui intelligentne maaväline elu on olemas, siis võib-olla aitaks mõõtmatusse kaugusse saadetud vinüülplaat aimu saada eri rahvaste kultuurist Maal.

Eriline andmekandja

Lunar Codex on aga kordades mahukam ettevõtmine, mis nõuab mitut reisi Kuule, et toimetada sinna kunsti täis laetud mälukaardid ning spetsiaalsed NanoFiche lehed. Mälukaartidele ja NanoFiche'ile kantud kunsti seast leiab nii vanu kui täiesti selle spetsiaalse kosmosearhiivi jaoks loodud töid.

Suurem osa kunstist pärineb kaasaegse kunsti ajakirjast PoetsArtists. Peralta tegi koostööd ajakirja toimetaja Didi Menéndeziga, et saada kunstiteostest miniatuursed ja digitaalsed versioonid, mida kosmosesse viia. NanoFiche on ainulaadne niklist loodud andmekandja, millele on võimalik panna kuni 150 000 mikroskoopilist pilti või tekstilehte, mida saab vajadusel detailselt suurendada. Võrreldes kunagise Voyageri kuldplaatide projektiga on Lunar Codexi arhiivis ka palju mitmekesisem valik omaloomingut.

NanoFiche tehnoloogia võimaldab kahandada kõrge resolutsiooniga maale ja raamatuid imetillukeseks
NanoFiche tehnoloogia võimaldab kahandada kõrge resolutsiooniga maale ja raamatuid imetillukeseks Foto: Lunar Codex

Üks Lunar Codexi kapsel käis Kuu peal juba eelmisel aastal NASA Orioni missiooni raames, järgmised Codexi kapslid, mis transpordivad 30 000 kunstniku töid, suunduvad Kuule sellel sügisel NASA Commercial Lunar Payload Services programmi kaudu. Mitme lennuga toimetatakse Kuule uskumatu kunstiarhiiv, mis teeb silmad ette kõigile Maa pealt leitavatele muuseumitele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles