Hispaania kuulsaim filmitegija üllitab ainulaadse elulooraamatu

Kultuuritoimetus
Copy
Pedro Almodóvar on karjääri jooksul võitnud palju olulisi auhindu
Pedro Almodóvar on karjääri jooksul võitnud palju olulisi auhindu Foto: Mirco Toniolo / AGF / SIPA

Järgmisel aastal ilmub inglise keeles hispaania režissööri Pedro Almodóvari lühijutukogu, mida Almodóvar ise nimetab fragmentaarseks autobiograafiaks, vahendab The Guardian. Raamatust leiab kaksteist novelli, mis peegeldavad Almodóvari filmide põhilisi suundi, sealhulgas komöödia, autofiktsioon, paroodia, pastišš ja õudus.

Lühijutud, mis on kirjutatud vahemikus 1960 kuni tänapäev, annab 2024. aasta septembris välja kirjastuse Penguin Random House UK alla kuuluv Harvill Secker. Kogumiku sissejuhatuses kirjutab Almodóvar: «Mul on palutud korduvalt elulooraamat kirjutada, kuid ma olen alati keeldunud. Samuti on öeldud, et ma võiksin lasta kellelgi teisel mu elulugu valmis kirjutada, kuid mulle pole kunagi istunud mõte raamatust, mis ainult minust kui inimesest räägib.»

Filmitegija tunnistab, et pole kunagi päevikut pidanud. «Iga kord, kui päevikut pidada üritan, kirjutan kõige rohkem vaid kaks lehekülge. Seetõttu on see raamat nagu omaette paradoks. Seda võiks kirjeldada kui fragmentaarset autobiograafiat. See on ebatäielik ja natuke krüptiline.» Oodatud raamatu nimilugu «Viimane unenägu» räägib Almodóvari ema surmast.

Filmi «Valu ja hiilgus» põhikolmik: vasakul Asier Etxeandía, paremal Antonio Banderas, keskel režissöör Pedro Almodovar
Filmi «Valu ja hiilgus» põhikolmik: vasakul Asier Etxeandía, paremal Antonio Banderas, keskel režissöör Pedro Almodovar Foto: tootja

«Raamatusse kogutud lood tähistavad elu ja kunsti, fiktsiooni ja reaalsuse suhet. Almodóvari filmide fännid tunnevad raamatust tema käekirja hästi ära. Juttudest leiab kunstniku, kes ei karda jagada oma elu kõige isiklikumaid hetki, avastada iha, surelikkust, üksildust, loomise valu ja hiilgust. Tekst on kirja pandud mängulise huumoriga ja sügava armastusega kirjanduse ja kultuuri vastu,» selgitas Harvill Seckeri vanemtoimetaja Ellie Steel. Tema sõnul oli vaimustav kuulda, et Almodóvar hakkas lühijutte kirjutama juba teismelisena, mistõttu on raamatusse pandud ka novelle režissööri nooruspõlvest.

Filmitegijana leidis Almodóvar edu 80ndatel. Tema 1999. aasta draama «Kõik minu emast» võitis Oscari parima võõrkeelse filmi kategoorias. Sellele järgnenud «Räägi temaga» võitis Oscari parima originaalstsenaariumi eest. Tema uusim film kannab nime «Kummaline eluviis». Tegemist on lühivesterniga, milles mängivad peaosi Ethan Hawke ja Pedro Pascal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles