ARVUSTUS Kooli kokkutulek Hobusepea galeriis

Johanna-Jolen Kuzmenko
, kunstikriitik
Copy
Mari Steinbergi ja Jane Mutsi teosed näitusel «Etüüdid sinisele, punasele ja pruunile».
Mari Steinbergi ja Jane Mutsi teosed näitusel «Etüüdid sinisele, punasele ja pruunile». Foto: Anna Mari Liivrand

Hobusepea galeriis on avatud väljapanek, mis ei karju, ei provotseeri, ei astu kellegi kandadele ega ürita millegagi kunsti piire ületada. Ent see on siiras.

Aleksander Metsamärdi kureeritud näituse saate­tekstist saab lugeda, et koos Eesti Kunstiakadeemias õppinud noored kunstnikud Gerda Hansen, Jane Muts ja Mari Steinberg tahtsid juba kooli ajal ühiselt näitust teha, kuid kavatsus ei saanud teoks. Näitusel «Etüüdid sinisele, punasele ja pruunile» saavad kokku kolm erinevat maalikeelt, mis moodustavad terviku.

Minu jaoks oli neist kolmest kõige stiilsem lahendus Jane Mutsil, kes maalis erinevaid Hobusepea galerii detaile. Sellised ruumilised jupikesed, mida muidu ehk tähelegi ei pane, ent Mutsi käe all saavad ventiil ja ääriku kate uue, estetiseeritud ja ausalt öeldes võrratu kuue. Kuigi Muts maalib neid mõlemaid äratuntavalt, ei tee ta sammu hüperrealismi.

Ta maalib ventiile mitut moodi. Seeria moodustavad kolm pisikest hallikas värvigammas maalitud pilti ja kaks värvilist suuremõõtmelist maali, mis asuvad kohe galerii sissepääsu juures. Kiidan seda kujunduslikku lahendust, sest alles keldrikorrusele minnes tekkis ohoo-moment, mil sain aru, et kunstnik maalis ju keldris olevat ventiili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles