Jäätmejaama põlenguplatsi kõrval valmis ainulaadne kunstiteos

Stella Vaus
, Suvereporter
Copy
Ühiskollaaž valmis viie päeva jooksul. Helena Hanni sõnul venis mõni tööpäev isegi 13–14 tunni pikkuseks.
Ühiskollaaž valmis viie päeva jooksul. Helena Hanni sõnul venis mõni tööpäev isegi 13–14 tunni pikkuseks. Foto: Eero Vabamägi

Tallinnas Suur-Sõjamäel nägid 102 kunstnikku kolm nädalat kõvasti vaeva, teades, et nende loodu asemele kerkib õige pea üks utilitaarne laohoone. Ainulaadse tänavakunsti kollaaži sünnilugu on aga rohkem kui erakordne.

Lugu sai alguse 21. juunil, kui Pakendikeskuse juhatuse liikmel Lauri Maaringul vilksatas pähe loominguline idee: põlenud lao tuletõkkeseinu võiks kaunistada värviline tänavakunst. Umbes kuu aega varem oli põlema läinud kõrvalolev Epler & Lorenzi jäätmejaam, mis süütas ka ühe Pakendikeskuse lao. Pärast ideevilksatust võttis Pakendikeskus ühendust Colorees Arti kunstnike Vahur Agari ja Helena Hanniga, kes suurejoonelise aktsiooni korraldamise enda kätesse võtsid.

Pärast üleskutset avaldas soovi maalima tulla üle 200 kunstniku Baltimaadest ja Skandinaaviast. Agari sõnul jagasid nad kunstnikud maalima kättesaadavuse järgi: kes kohale tulla ei saanud, selle asemel tuli keegi teine.

Pakendikeskuse tiim ei uskunud, et aktsioon ja kunstnike huvi lõpuks nii suureks kerkivad. «Alguses mõtlesin, et kaks-kolm inimest tulevad ja teevad pigem sellist suureformaadilist kunsti,» sõnas Maaring.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles