GALERII Halastuseni on jäänud loetud päevad!

Kultuuritoimetus
Copy

Sel nädalal algasid helilooja Sir James MacMillani kammerooperi «Halastus» proovid Tallinnas. «Halastus» etendub Theatrumis 11. ja 12. augustil. Vaata galeriid proovidest!

Sir James MacMillan on üks tänapäeva tuntumaid heliloojaid ja ka rahvusvaheliselt tegus dirigendina. Tema muusikas on olulised nii vaimsed kui poliitilised teemad. Helikeel on varases loomingus olnud mõjutatud modernismist, ta on eeskuju võtnud Poola eksperimentaalmuusikast, Lutosławskist ja Pendereckist.

Tema ühevaatuseline ja väga huvitava helikeelega kammerooper «Halastus», toob Birgitta festivali programmi esmakordselt väljapoole Pirita kloostrimüüre. Ooper tuleb esitamisele Theatrumi saalis, lavastab Lembit Peterson ja dirigent ning muusikajuht on James MacMillan. Tegemist on oma põlvkonna silmapaistvaima heliloojaga.

MacMillan on maailmas üks enimmängitud heliloojaid ja rahvusvaheliselt hinnatud dirigente, kelle loomingu keskpunktis on vaimulik temaatika. «Halastus» on saanud ainest piibli Saara ja Aabrahami loost. Laval Tallinna Kammerorkestri keelpilli rühm, solistid Andrea Lauren Brown, David Hackston, Benjamin Kirk, Valter Soosalu ja Olari Viikholm.

Ühevaatuseline kammerooper «Halastus» viiele lauljale ja keelpilliorkestrile on valminud 2010. aastal. Esiettekanne toimus Londonis 6. mail 2011. aastal Kuninglikus Ooperimajas Lindbury Stuudioteatris ROH 2 ja Britten Sinfonia esituses ning Clark Rundelli juhatusel, lavastas Katie Mitchell. Teksti aineks on võetud vanast testamendist pärit Aabrahami ja Saara lapsesaamise ning Soodoma ja Gomorra hävitamise lugu. Selle on libretoks kokku seadnud Michael Symmons Roberts, kellega ta on eelnevalt juba kahes ooperis koostööd teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles