Kirutud fantaasiaseriaali produtsent: masside jaoks pidime lugu lihtsustama (3)

Kultuuritoimetus
Copy
Kolm hooaega jooksnud fantaasiaseriaal «The Witcher» on fänne kurvastanud sellega, et lugu on Andrzej Sapkowski romaanidest liiga erinev
Kolm hooaega jooksnud fantaasiaseriaal «The Witcher» on fänne kurvastanud sellega, et lugu on Andrzej Sapkowski romaanidest liiga erinev Foto: Netflix

Netflixi hittseriaal «The Witcher», mis põhineb Poola kirjaniku Andrzej Sapkowski fantaasiaromaanidel, on senise kolme hooaja jooksul saanud palju kriitikalt fännidelt, kelle silmis kaldub seriaal raamatutest liiga kaugele. Üks sarja produtsente Tomasz Baginski selgitas Poola saidile Wyborcza antud intervjuus, et massidele vaatamiseks loodud sarja kirjutamine nõuab loo lihtsustamist, seda enam et suure osa publikust moodustavad must-valge mõtlemisega ameeriklased.

Baginski sõnul võib seriaal mõnikord nõuda ootamatut kiiret ümberkirjutamist, kui oluline näitleja peaks haigestuma ning tema loos tuleb teha muutusi, et järgmisel päeval saaksid võtted ikkagi toimuda. «Sellised muutused tehakse inimlikult arusaadavatel põhjustel, kuid sarja vaatajad pole sellistest põhjustest teadlikud. Ja vahel teeb see neile mõistagi haiget, kui raamatutes läheb miski huvitavamalt, kui sarjas.»

Baginski tõdes, et võimalikult suurele vaatajaskonnale loodud sarjas tuleb loo kirjutamisel teha siiski mööndusi, et massid suudaksid sarja kergesti jälgida ja ei satuks segadusse moraalselt ambivalentsetest tegelastest või keerulisest sündmustikust. Mida rohkem on Baginski sõnul loos nüanssi, seda väiksemat vaatajaskonda see huvitab.

Kuna suur osa «The Witcheri» publikust moodustavad ameeriklased, kellel on heast ja halvast üsna lihtsakoeline arusaam, tuleb sellega Baginski sõnul arvestada. Aastaid tagasi töötas produtsent tegemata jäänud Teise maailmasõja aegse ajaloofilmi «Hardkor 44» kallal ning mõistis seda välismaal esitledes, kui keeruline on ameeriklastele selgitada Varssavi ülestõusu poliitiliselt keerulisi asjaolusid.

«Üritasin selgeks teha, et Saksamaa okupatsioonivõimu vastu oli ülestõus, aga teisel pool jõge olid venelased, ja sakslaste poolel olid ka sõdurid Ungarist või Ukrainast. Ameeriklaste jaoks oli see arusaamatu ja liiga keeruline. Nad on üles kasvanud teistsuguses ajaloolises kontekstis, kus kõik oli väga selge: Ameerika on alati hea ja kõik teised on pahad. Ja mingeid keerukusi selles kuvandis ei ole.»

Baginski lisas, et massidele sarja tehes on loo lihtsustamine sageli möödapääsmatu. «See on mu jaoks valus, aga nüansirohke ja kompleksne lugu leiab ainult väikse vaatajaskonna. Vahel võime romaanide ümber tegemisega liialdada, aga need otsused tuleb teha ja omaks võtta.»

Produtsent on ka tunnistanud, et sarja tehes tuleb silmas pidada noori vaatajaid, kelle tähelepanuvõime on piiratud, sest nad on kasvanud üles TikToki jälgides ja YouTube'i vaadates.

Musklimees Henry Cavill nõidur Geraltina Netflixi hittsarjas «The Witcher». Neljandast hooajast kehastab Geraltit Liam Hemsworth
Musklimees Henry Cavill nõidur Geraltina Netflixi hittsarjas «The Witcher». Neljandast hooajast kehastab Geraltit Liam Hemsworth Foto: Katalin Vermes/AP

Kuigi võrreldes eelmiste hooaegadega on «The Witcheri» kolmas hooaeg võrdlemisi tõetruu adaptatsioon Sapkowski romaanist «Time of Contempt», tuli sarja tegijatel Yenneferi tegelaskuju kaudu lihtsustada raamatu poliitiliselt keerukat lugu, kus Sapkowski fantaasiamaailmas kasvavad pinged läbi mitme erineva jõu.

«The Witcheri» peategelast Geraltit kehastav Henry Cavill on samuti väljendanud soovi jääda raamatusarjale võimalikult truuks. «Ma olen romaanide suur fänn ja pean vajalikuks neile sarjas lojaalseks jääda. Tuleb olla kindel, et lugu kulgeb nii, et ei ole märkimisväärseid põikeid või kõrvallugusid, mis sarja ära hägustavad,» on Cavill öelnud. Sellegipoolest andis Cavill eelmise aasta oktoobris teada, et kavatseb Geralti rollist loobuda. Kui Netflix plaanib vähenenud vaatajanumbritega fantaasiasarja jätkata, kehastab järgmisest hooajast hallipäist nõidurit Geraltit näitleja Liam Hemsworth.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles