521. PÄEV Eesti ja Ukraina ühendasid jõud ning lõid erilise performance’i

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti kunstnik Lee Stewart lõi 521. sõjapäeval koostöös ukrainlaste Andrii Volkovi, Evheniy Koroli ja Roman Romaniuki erilise performance'i.
Eesti kunstnik Lee Stewart lõi 521. sõjapäeval koostöös ukrainlaste Andrii Volkovi, Evheniy Koroli ja Roman Romaniuki erilise performance'i. Foto: Kuvatõmmis videost

Eesti kunstnik Lee Stewart lõi 521. sõjapäeval koostöös ukrainlaste Andrii Volkovi, Evheniy Koroli ja Roman Romaniukiga erilise performance'i, mis kannab inglise keeles nime «Day 521».

Lee Stewart ja Andrii Volkov kohtusid ning töötasid koos esimest korda Amsterdamis, kus Stewart 2019. aastal privaatset tätoveerimisstuudiot pidas. Sellest ajast alates on Eestist pärit Stewart ning Ukrainast pärit Volkov korduvalt koos elanud, reisinud ning loominguga tegelenud.

Ukraina-Vene sõja algusaastal tegutsesid Lee Stewart ja Andrii Volkov ühise projekti kallal, mille käigus saatis Volkov Stewartile oma loomingut Ukrainast ning Stewart tätoveeris neid disaine inimestele Austraalias, kus ta elas aastatel 2020-2023.

2023. aasta jaanuaris külastas Stewart Ukrainas Lvivi, kuhu Volkov oli kolinud peale oma Kiievi kodust põgenemist. Seal kohtus Stewart esmakordselt muusiku Evheniy Koroli ja kunstniku Roman Romaniukiga. Teisel Ukraina visiidil kohtusid nad juba neljakesi Kiievis ja osalesid performance'is, mis põhines Lee Stewarti esialgsel kontseptsioonil.

«Päev 521» loodi koostööna 30. juuli öösel Kiievis, mis oli ühtlasi ka Ukraina-Vene sõja 521. päev. Ühistöö valmis hetkel, mil riik oli kehtestanud liikumiskeelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles