Sarjas «Eesti mõisad 2023» soleerib tipptenor Mati Turi

Kultuuritoimetus
Copy
Mati Turi Tristani rollis
Mati Turi Tristani rollis Foto: Vanemuine

Juba 25. aastat järjest rõõmustab agentuuri Corelli Music igasuvine menusündmus – kontserdisari «Eesti mõisad» publikut. See on unikaalne kultuurinähtus, milles romantiline mõisaelamus, ajalugu ja arhitektuuripärlid on ühendatud mõisate kuldajastu muusika ja metseenlusega. Selles 1999. aastast alanud sarjas on nüüd esinetud juba 100 erinevas mõisas.

Sarja «Eesti mõisad» juubelikontserdid toimuvad 12. ja 13. augustil Padise ja Kaagjärve mõisates. Kontsertide solist on meie üks parimaid tenoreid Mati Turi, kes on hinnatud ja nõutud nii Eestis kui ka välisteatrite lavadel. Mati Turi on pälvinud Kultuurkapitali aastapreemia (2002, 2012), Eesti Muusikanõukogu preemia (2012), Eesti teatri muusikalavastuse aastaauhinna (2014), Georg Otsa nimelise auhinna (2018). Mati Turi sai ka sel aastal Eesti teatri auhindadel tunnustuse Tristani osatäitmise eest Wagneri ooperis «Tristan ja Isolde» Vanemuise teatris.

Sarja algusest alates on mõisakontsertide peaesineja olnud eelmisel aastal oma 30. juubelisünnipäeva tähistanud barokkansambel Corelli Consort. See ansambel koosseisus Meelis Orgse (barokkviiul), Villu Vihermäe (barokktšello) ja Imbi Tarum (klavessiin) esitab barokkmuusikat ajastu pillidel, nii nagu see võis kõlada ka ammustel aegadel mõisate ballisaalides.

Kavas on Telemanni, Händeli, Corelli, Scarlatti jt meistrite aariad, sonaadid ja kantaadid, täielik barokselt virtuoosne tulevärk. Üks Telemanni kantaat Mati Turi suurepärases esituses saab neil kontsertidel esiettekande Eestis.

Kontserdid algavad kell 18, kontserdi pikkus koos vaheajaga on 2,5 tundi. Kontsertidele lisaks tutvustab vaheajal mõisate ajalugu ja arhitektuuri oma tuntud muhedal moel kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa. Mõisates ootavad tund enne kontserdi algust ja vaheajal mõnusad salongikohvikud.

Lähem info www.corelli.ee ja facebook.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles