Tõnu Kaljuste: 17 aastat hiljem astub Ultima Thule taas Birgitta festivali lavale

Kultuuritoimetus
Copy
Ultima Thule kontsert Birgitta festivalil mälestab Riho Sibulat.
Ultima Thule kontsert Birgitta festivalil mälestab Riho Sibulat. Foto: Mati Hiis

Täna teeb Birgitta festival kummarduse varalahkunud levimuusika legendidele. Ennekõike on see kontsert Riho Sibula mälestuseks, kuid ka paljude teiste väga heade muusikute meenutamiseks. Kui 2006. aastal oli teine Birgitta festival, siis nüüd, 17 aastat hiljem on Ultima Thule jõudnud ringiga festivalile tagasi.

Birgitta festivali kunstilise juhi Tõnu Kaljustel tekkis idee Ultima Thulega ühise kontserdi korraldamiseks peale Riho Sibula surma. «Rääkisime Raul Vaiglaga ja meenutasime üheskoos 2006. aasta Birgitta festivali, mil Ultima Thule astus ühisprojekti raames lavale koos Tallinna kammerorkesteriga Tarmo Leinatamme dirigeerimisel,» ütleb Kaljuste.

Sibulal ja Kaljustel kahjuks ei olnud ühist tihedat loomingulist sõprust, aga põhjus, miks Riho Sibulat meelde tuletame, on see, et kunagine Birgitta festivalile antud kontsert on Ultima Thule bändi üks parimaid. «Seda on öelnud nii Riho Sibul kui ka teised bändikaaslased. Tunnustame seda ja meenutame häid kodumaiseid muusikuid, kes on meie seast lahkunud,» ütleb kunstiline juht Tõnu Kaljuste. Teeme ka lihtsalt kummarduse meie levimuusikale.

Birgitta festivali kunstiline juht Tõnu Kaljuste lubab, et tänavune festival viib kriisist rõõmuni
Birgitta festivali kunstiline juht Tõnu Kaljuste lubab, et tänavune festival viib kriisist rõõmuni Foto: Veiko Tubin

Kaljuste ja Sibul jagasid esimest korda koos lava siis, kui Kaljuste koori ja ansambliga In Spe esitati helilooja Erkki-Sven Tüüri «Missat». «Viimast korda astusime üheskoos lavale mõni aasta tagasi Hiiumaal, kui Riho soleeris kitarriga Tallinna kammerorkestri ees kavas «Noor Tüür».

Ansambli Ultima Thule kontsert «Lennelda priiks/Riho Sibul 65», on austusavaldus muusik Riho Sibulale ning teistele Ultima Thule liikmetele, keda enam meie seas ei ole. Ultima Thulega koos astuvad lavale Tõnis Mägi, Tanel Padar, Vaiko Eplik, Maria Vaigla, Robert Linna ja Mikk Tammepõld. Seda kõike 10. augustil Pirita kloostris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles