ARVUSTUS Kas isa südant tunned sa?

Betty Ester-Väljaots
Copy
Daniel Bergman oma ema Käbi Laretei ja isa Ingmar Bergmaniga 1960. aastail.
Daniel Bergman oma ema Käbi Laretei ja isa Ingmar Bergmaniga 1960. aastail. Foto: Erakogu

Kas Daniel Bergmanil, kelle üleilmne veebientsüklopeedia Wikipedia tituleerib režissööriks, on üldse olnud mingitki võimalust filmimaailmas löögile pääseda, kui tema isa on olnud Ingmar Bergman? Eelmisel aastal avaldatud autobiograafias «Süda» arutab ta, kas oma vanemate laps olla on olnud privileeg või pettumus.

Daniel Bergmani (sünd 1962) nimi on eestlastele tuttav, mitte ainult kuulsa isa pärast, vaid siinsele publikule on märksa ihulähedasem tema ema, pianist Käbi Laretei. Rootsis eksiilis elanud ja maailmalavadel kontsertpianistina esinenud imekaunis intellektuaal oli üheksakümnendatel vabaks saanud rahva jaoks kõike seda, mida kujutlusvõime eeldas väliseestlase kohta. Ilus, tark, edukas, kuulus ja häbenemata eestlane. Päikeseline ja peensusteni sätitud daam, keda siinmail imetleti.

Muidugi oli Lareteil nii oma mälestustes kui intervjuudes tähtsal kohal tema teine abikaasa, režissöör Ingmar Bergman, kellega ta oli viis aastat abielus ning sõber elu lõpuni. Ingmar Bergman oli viis korda abielus ja üheksa lapse isa. Mehe suur kirg kustus ruttu ja iga kord lagunes see nn ainus suur armastus kiiresti teravateks kildudeks. Tegemist pole muidugi esimese geeniusega, kelle teed surematuseni on palistanud naiste ja laste murtud südamed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles