Edinburghis esinev koomik Aleksandr Popov: mu NSVLi-järgsete 90ndate naljad äratavad siin kaastunnet

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Püstijalakoomik Aleksandr Popov.
Püstijalakoomik Aleksandr Popov. Foto: artur saljukov

Comedy Estonia kollektiivi kuuluv püstijalakoomik Aleksandr Popov toimetab hetkel Edinburghi Fringe festivalil, mis on üks maailma suurimaid kunstifestivale. Popov on üks tuhandetest esinejatest, kes oma soolotunniga selle festivali raames lavale astub. Koomik rääkis Postimehe kultuuritoimetusele lähemalt, kuidas tal Šotimaa pealinnas läinud on.

«Algselt kandideerisin festivali põhikavasse, kuid see mul paraku tänavu ei õnnestunud. Edinburghi jõudes tekkis siiski võimalus üheksal õhtul astuda lavale ühes festivali toimumiskohas. Võtsin võimaluse rõõmuga vastu,» selgitas Popov. «Olen siin natuke üle nädala aja olnud, põhiliselt tegeledes omaenda esinemiste promomisega. See pole midagi glamuursemat, kui Edinburghi linnas ringi tatsamine ja flaierite jagamine, olles seejuures üks tuhandetest nii-öelda flaierdajatest. Festivalile endale on minu ootused on rohkem kui täitunud.»

Popovi sõnul pidi põhikavasse kandideerimiseks internetis taotluse täitma, aga jäi sellega üsna hilja peale, sest julguse kokku võtmiseks läks aega. «Mul oli nagunii plaanis tulla siinseid sõusid nautima. Märtsi alguses siiski täitsin ka ise taotluse ära, aga koroonajärgses Fringe'i-möllus oli taotluste hulk ilmselgelt ülisuur. Detsembris kandideerin uuesti järgmise aasta festivali kavasse.» Šotimaale jõudes leidis Popov Facebooki kaudu võimaluse saada koht 51 George Streetil asuva The Alchemist baari kõrvalruumis, kus tema esinemised toimuvad.

Popov esineb Edinburghis The Alchemist baaris
Popov esineb Edinburghis The Alchemist baaris Foto: Aleksandr Popov

Popov tunnistab, et oma soolotundi peab ta Šotimaal esinemiseks käigu pealt ümber tegema, et naljad publikule arusaadavad oleksid. «Nii keelebarjääri murdmine kui ka viidete mudimine toimub mul pärast iga esinemist. Pärast soolotunni esitamist tuleb korra kogemuse pealt läbi mõelda, mis töötas ja mis ei töötanud. Materjal ise peaks olema mu meelest paljudele mõistetav, aga see, mis mulle tundub Nõukogude Liidu järgse 90ndate poisina naljakas, ei pruugi kohalikule publikule huumorina tundudagi. Pigem vaadatakse kaastunde ja arusaamatusega, et miks sellise asja üle peab nalja tegema.»

Edinburgh Fringe festivali atmosfäär on Popovi sõnul toetav ja sõbralik. «Üritan ka teisi esinejaid näha. Üldine huvi ürituse vastu on suur. Näha on, et inimesed on pandeemiahirmust üle saanud ja Fringe'i-melu on tagasi. Suuresti kulub mu energia muidugi enda soolotunni promimisele.»

Popov läks Šotimaale koos teise koomiku Ann Vaidaga, kes samuti nädal aega festivalil esines ja nüüd kodumaale naasmas on. «Fringe töötab lihtsal ja primitiivsel, aga minu meelest väga loogilisel teenete ja vastuteenete süsteemil. Kui sind keegi ei tea, siis tuleb ennast müüa ja tõestada. Kui oled ennast tõestanud lavaaega vääriva koomikuna, siis on võimalusi palju rohkem. Sellest algab võrgustiku loomine, kus leiad kontakte ja tutvusi. Siis on esinemiskohtade leidmise ja festivali nimekirja saamise võimalus ka suurem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles