JÄRELVAADATAV Vabaduse festivali aruteluhommik «Ukraina: ühiskond ja teater»

Kultuuritoimetus
Copy
Vabaduse Festival EST
Vabaduse Festival EST Foto: Vabaduse Festival

Vestlevad Kaimo Kuusk (endine EV Suursaadik Ukrainas) ja Kiievi Dramaturgide teatri esindaja, modereerib Toomas Kiho. Arutelu algab 17. augustil kell 11.30. Ukraina keelest inglise keelde tõlgib Ira Angelinova. Täname organisatsiooni Eesti Ukrainlaste Kongress.

Aruteluhommikud on Vabaduse festivali möödapääsmatu osa. Juba esimene festival näitas, et publik ja festivali külalised – aga ka tavalised narvakad tänavalt – tahavad arvata ja tajuda lavastuste tausta laiemalt. Miks midagi tehakse? Miks on mõni lavastus loodud? Mida tahtis lavastaja ja trupp just selle lavastusega meile öelda?

Arutelud Narvas on kirglikud ja vabad. Probleemid, mida me siin lahkame, on praegu meie jaoks paljuski juba möödanik, aga osalevate truppide jaoks tavaline argipäev. Tsensuur, ettekirjutused ja «vanema venna pilk» on teatritegemise juures kahjuks igapäevane. Vabaduse festivalil osalevad trupid peavad kõige sellega oma kodumaal kokku puutuma ja vaba teatri tegemine nõuab julgust. Sageli riskides oma vabadusega.

Meie aruteluhommikutel lahataksegi erinevate maade hetkeolukordi ja võimalusi. Mis on põletavamad teemad ja mida tahetakse teatritegemisega muuta? Arutelude käigus vaadatakse sügavamalt Kesk-Aasia riikide poliitilisse- ja kultuuriellu. Mikrofonide ees on inimesed, kes sealse regiooniga kokku puutunud või kes ise sealt pärit.

Kahjuks ei jää puutumata ka Venemaa kuritegelik sõda Ukraina vastu. Teema, mis meid kõiki puudutab.

Niisiis on neli festivalihommikut täidetud värskete emotsioonide ja huvitavate mõttevahetustega. Seda kõike on võimalus tulla vaatama/kuulama kohapeale või siis jälgida Postimehe vahendusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles