GALERII Narvas esietendub ooper «Hertsog Sinihabeme loss»

Kultuuritoimetus
Copy

17. augustil kell 22 esietendub Narva Kreenholmi ruumides Bartóki ooper «Hertsog Sinihabeme loss». Sinihabet, keda tavaliselt nähakse tahumatu ja vihase mehena, kujutatakse selles lavastuses meeldiva, tundliku ja õrnana oma naise suhtes, kuid ilusa pealispinna all peitub julm manipulatsioon.

«Manipulatsiooni kaudu õnnestub Sinihabemel tekitada Juuditis kahtlusi tema valikutes ja isegi reaalsuses ning tema enda olemasolus. Ooper ei näita mitte äsja abiellunud paari, vaid ka elu pärast seda,» räägib ooperi lavastaja, Leedu noorema põlvkonna lavastaja ja Leedu Rahvusooperi meeskonna liige Agnė Ambrozaitytė.

«Juudit on segaduses teda ümbritseva reaalsuse suhtes ooperi esimestest akordidest alates. Ta püüab eirata endas tekkivaid tundeid, kuid need muutuvad kaitseks hirmsa ja lõputu unenäo ees. Avades lukustatud salajasi uksi, paljastab ta Sinihabeme peidetud psühholoogilised traumad, mis on pärit mehe lapsepõlvest. Avastades Sinihabeme hinge saladuslikke nurki, saab Juuditist tema traumade pantvang,» avab Agnė Ambrozaitytė lavastuse ideed.

Ungari helilooja Bartók ooperi «Hertsog Sinihabeme loss» süžee pärineb Perrault’ tuntud muinasjutust. Libreto autor on Béla Balázs ning lavateose sisu peegeldab fin de siecle’i üht olulisemat teemat Euroopa teatrites, milleks oli sugudevaheline võitlus.

Narva Ooperipäevadel esietenduva Bartóki «Hertsog Sinihabeme loss»solistid on Eesti-Ukraina bass Pavlo Balakin ja Balkanimaade üks tuntumaid uue põlvkonna sopraneid Marija Jelić. Noore Sinihabeme rolli mängib seitsmeaastane Makar Kirillov.

Lavastuse loovmeeskond on Leedust (lavastaja Agnė Ambrozaitytė, lavakunstnik Andrėja Puskunigytė, valguskunstnik, Pijus Vasiliauskas, videokunstnik Augustė Žukaitė ja kostüümikunstnik Toma Stašytė) ning muusikat esitab Narva Linna Sümfooniaorkester Anatoli Štšura dirigeerimisel.

VII Narva Ooperipäevad toimuvad Narva Kreenholmis ja Narva Kultuuriresidentuuri hoovis 16.-19. augustil. Festivali on pälvinud 2018. aastal Eesti Kultuurkapitali preemia «Kultuuripärl»ja 2022. aastal Narva linna professionaalse kultuuritegija tiitli muusikavaldkonnas. Rohkem infot festivali kohta: www.narvaopera.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles