Eesti film rändab ringi: Rainer Sarneti sõge komöödia jõuab USA kinopubliku ette

Kultuuritoimetus
Copy
Režissöör Rainer Sarnet ja peaosaline Ursel Tilk Locarno filmifestivalil
Režissöör Rainer Sarnet ja peaosaline Ursel Tilk Locarno filmifestivalil Foto: Pressifoto

Rainer Sarneti mängufilm «Nähtamatu võitlus», mille maailma esilinastus toimus möödunud nädalal Šveitsis Locarno filmifestivalil, jõuab peagi ka USA kinopublikuni. Filmi Põhja-Ameerika esilinastus toimub septembri lõpus Ühendriikide suurima žanrifilmide festivali Fantastic Fest ametlikus võistlusprogrammis. Järjekorras juba 18. Fantastic Fest toimub 21.– 28. septembrini.

«Nähtamatu võitlus» on kung fu komöödia, mille tegevus toimub 1970. aastatel Nõukogude Liidus asuvas õigeusu kloostris. Film on valminud Eesti-Kreeka-Läti-Soome ühistööna.

«Locarnos linastus film täissaalidele ja vastuvõtt oli erakordselt soe. Esimest korda koos publikuga filmi vaadates võis rahulikult tõdeda, et ootamatul moel oleme Sarneti pöörase eksperimendi käigus – siduda kung fu ja õigeusu klooster, lennutada munki ja hiinlasi ning otsida lapselikku rõõmu – leidnud tee nii kvaliteetkino festivalidele kui loodetavasti ka laiema vaatajaskonna südamesse,» sõnab filmi produtsent Katrin Kissa. «Fantastic Fest viib «Nähtamatu võitluse» žanrikino austajate ette, kes sageli eristuvad tavakino publikust ja kelle ülesleidmine on autorikino tegijatele tihti keeruline. Loodetavasti liigub film sellelt festivalilt žanrikino levitajate kaudu juba laiema publiku ette.»

«Nähtamatu võitluse» peategelane on automehaanikust huligaan Rafael
«Nähtamatu võitluse» peategelane on automehaanikust huligaan Rafael Foto: Iiris Kivisalu

«Nähtamatu võitluse» peategelane on automehaanikust huligaan Rafael, kes sõjaväes olles satub NSVL-i ja Hiina piiril kung fu sõdalaste rünnaku alla. See on Rafaeli jaoks kui ilmutus – lendavad pikkade juustega hipihiinlased, musta riietatud kung fu ässad, kelle transistorist kõlab Black Sabbath. Kõik see, mis on Nõukogude Liidus keelatud.

Tagasi kodus, tahab Rafael saada sama ägedaks kung fu ässaks ja leiab selleks võimaluse kloostris, mis on tema jaoks samavõrra mässuline ja keelatud maailm Nõukogude Liidus, kus pikkade juustega, musta riietatud mungad oma võitlust peavad. Munga võitlus on aga nähtamatu, võidab see, kes on alandlikum.

Fantastic Fest, mida The Guardian on nimetanud «USA kõige metsikumaks filmifestivaliks», on Ameerika Ühendriikide suurim žanrifilmide festival, kus on aastate jooksul esilinastunud näiteks Mel Gibsoni «Apocalypto» (2006), Paul Thomas Andersoni «There Will Be Blood» (2007), Ruben Fleischeri «Zombieland» ja Tim Burtoni «Frankenweenie» (2012). Vaatamata žanrifestivalide suurele huvile Rainer Sarneti „Nähtamatu võitluse“ ja ka tema eelmise filmi «November» (2017) vastu, režissöör ise end žanrifilmide lavastajaks ei pea.

««Nähtamatu võitluse» puhul uurisin ma küll kung fu filme, aga puhta kung fu filmi tegemiseks polnud meil ei vahendeid ega ka huvi,» ütleb Sarnet. «Žanrifilmide puhul on kindel traditsioon, kuidas asju teha; samuti selge eesmärk, kuidas publik peaks neid vastu võtma - õudusfilmis peab publik tundma õudust, põnevikus põnevust, komöödias naerma. Žanrit tundma õppida on huvitav, kuid huvitavam on luua uus žanr. Meie filmi puhul on selleks kung fu gospel.»

«Nähtamatu võitluse» peategelast kehastab Ursel Tilk. Teistes rollides astuvad üles Ester Kuntu, Kaarel Pogga, Indrek Sammul, Rain Simmul, Maria Avdjuško, Tiina Tauraite, Mari Abel, Rein Oja, Taimo Kõrvemaa jt.

Kaader Rainer Sarneti uuest kung fu komöödiast
Kaader Rainer Sarneti uuest kung fu komöödiast Foto: Homeless Bob Production OÜ

Filmi loovmeeskonda kuuluvad režissöör ja stsenarist Rainer Sarnet, operaator Mart Taniel, kunstnikud Jaagup Roomet, Mārtiņš Straupe (Läti) ja Evelyna Darzenta (Kreeka), kostüümikunstnikud Jaanus Vahtra ja Berta Vilispone (Läti), grimmikunstnik Anu Konze, monteerija Jussi Rautaniemi (Soome), helilooja Koshiro Hino (Jaapan), helirežissöör Janne Laine (Soome) jpt. Filmi eriefektid on loodud Kreeka firmas Yafka.

2,7 miljoni euro suuruse eelarvega film on üles võetud Eestis, Kreekas ja Lätis. Tootjad on Homeless Bob Production (Eesti), White Picture (Läti), Helsinki-filmi (Soome) ja Neda Film (Kreeka).

Eestis on filmi rahastanud Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Kultuuriministeerium, Eurimages ning Loov Euroopa Media. Filmi tootmist on toetanud usaldusfond Tallifornia. Filmi rahvusvaheline müügiagent on LevelK Taanist.

Eesti publikuni jõuab «Nähtamatu võitlus» 8. detsembril 2023.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles