Kui dirigent oli dissident: Andres Mustonen meenutab Nõukogude-vastast tegevust (4)

Kultuuritoimetus
Copy
Muusik, ansamblijuht ja dirigent Andres Mustonen.
Muusik, ansamblijuht ja dirigent Andres Mustonen. Foto: Konstantin Sednev

30. augustil Saaremaal ja 1. septembril Tallinnas toimuvatel Andres Mustoneni juubelikontsertidel esitletakse uut raamatut «Andres Mustonen: Fuuga mitme teemaga». Raamat kirjeldab süviti, tuntud muusikategelase eluteerännakut sünnist tänapäevani, hõlmates muuhulgas esmakordselt ka omaaegset Nõukogude-vastast tegevust.

Raamat kirjeldab süvitsi, tuntud muusikategelase eluteerännakut sünnist tänapäevani, hõlmates muuhulgas esmakordselt ka omaaegset Nõukogude-vastast tegevust.

«Uus raamat on justkui jätkuks Hortus Musicuse 50. juubeli puhul mullu ilmunud raamatule,» ütles Andres Mustonen. ««Fuugas» räägin oma päritolust, sisemaailmast, oma töödest ja läbikäimistest maailma suurimate muusikutega,» lisas Mustonen. 

«Raamatus on juttu ka omaaegsest dissidentlusest – nõukogude režiimi ajal toimunud vastalisest tegevusest, läbikäimisest väliseestlastega ja muust säärasest. Kui soovisid olla edukas tegelane Eestis ja esineda ka välismaal, tuli olla peenelt kaval ja valmis ka ohtudeks,» kommenteeris Andres Mustonen. 

Selle aasta kevadel sattus Mustonen aga skandaali, kui esines Venemaal, jäi seetõttu ilma koostööleppest Eesti Kontserdiga ning pidi oma käitumise pärast vabandama.

Eesti ja inglise keeles ilmuva raamatu teksti autor on Annika Lõhmus, projektijuht ja vastutav toimetaja Saale Fischer, kujundaja Kaire van der Toorn-Guthan. Eessõna on kirjutanud Tunne Kelam.

Kultuuritegelane, dirigent, ansamblijuht ja viiuldaja Andres Mustonen saab 70-aastaseks 1. septembril. Sündmusele pühendatud juubelikontsertidel 30. augustil Saaremaa Jämaja kirikus ja 1. septembril Tallinna Jaani kirikus kõlavad säravaimad barokkteosed Vivaldilt, Händelilt, Bachilt ja teistelt.

Andres Mustoneniga astuvad üles Iisraeli barokkorkester Barrocada ning selle solistid Shai Kribus oboel ning plokkflöödil, sopran Yaela Avital ja metsosopran Maya Amir. Tallinnas soleerib orkestri ees ka Itaalia tunnustatumaid viiuldajaid Alberto Martini; lisaks on Tallinna kontserdil kaastegevad metsosopran Iris Oja, tenor Anto Õnnis ja muidugi Andres Mustoneni loodud ansambel Hortus Musicus. Kontserdid toimuvad festivali Klaaspärlimäng egiidi all. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles