VIDEO JA GALERII Vaata ja käi ära: Metsikud Bitid Eesti piiri lähedal!

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy

Eesti piirist vaid pisut enam kui 70 kilomeetri kaugusel - kui Valgast sõita - asuv Savvaļa on väga eriline koht.

Kunstipark asub üsna eraldatud paigas - viimased kümned kilomeetrid sinna tuleb sõita suurte metsade vahel kruusateedel. Metsiku looduse keskel olev park on avatud 24/7, tasuta, ja on isetoimiv - see tähendab: külastajad saavad seal toimetada omal käel, kasutada näiteks välikööki, kui soovivad, telkida. Ja muidugi matkata paarikümne hektarilisel territoorimil, metsades ja rabades, ja mõelda milliseid sõnumeid saadab otse looduse keskel oleva kunst meie olemise kohta Maal.

Savvala eestvedaja on Läti üks kuulsamaid noorema põlvkonna maalikunstnikke Andris Eglītis, kes rajas sinna esialgu oma suvise maa-stuudio, kuid otsusas neli aastat tagasi kutsuda oma töödega kohale esmalt Läti, ja siis ka Eesti ning Leedu kunstnikke.

Tuleval aastal Savvalast mitte kaugel, lõuna-Eestis ja Tartus toimuva Euroopa Kultuuripealinn 2024 programmi üks osaline, Otepää lähistel asuv kunstitalu Maajaam, mil on lätlaste kunstimetsaga palju sarnasusi, otsustas sel hilisuvel-varasügisel lõunapiiri taga korraldada satelliitürituse, kus välja kolm tuleval aastal Maajaamas toimuva «Metsikute bittide» vabaõhunäituse tööd.

Näitus on omamoodi ka kutse lätlastele eesolevatel kultuuripealinna üritustel osalemiseks.

Väga ägeda nimega Maajaama näitusel «Metsikute bitid» on tuleval aastal, samuti mitmekesisel kunstitalu ümbritseval lõuna-Eesti maastikul, väljas 15 tehnoloogilise kunsti installatsiooni. Kunstnike hulgas on ka sellised olulised nimed nagu Agnes Meyer-Brandis, Marco Barotti, Julijonas Urbonas ja ka eesti kunstnike duo Varvara&Mar.

Kuid kes veel sel suvel-sügisel siit, Eesti poolelt satub põhja-Lätti, saab juba nüüd Savvalasse seiklema minna. Isutekitamiseks siin Tartu 2024, Maajaama ja Savvala koostöös valminud videoreportaaž sellest väga omapärasest kohast ning seal väljasolevast samuti väga omapärasest kunstist, mille autorid kõik tuntud nimedega professionaalsed kunstnikud.

NB. Kohalesõites tasuks kindlasti üles ostida Flo Kasearu puuk, mis rändas mõnda aega Euroopas ringi, kuid leidis nüüd kodu seal, põhja-Lätis.

Videoreportaaži autorid on Maanus Kullamaa ja Neeme Raud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles