Sveta Baaris antakse taasiseseisvumispäeva puhul kodumaistele lugudele uued kuued

Kultuuritoimetus
Copy
C.C.
C.C. Foto: Erakogu

Sveta baaris toimub pühapäeval, 20. augustil Eesti muusika post-taasiseseisvumise kontsert, mis toob lavale terve rea juba tuntud ja alles tõusvaid kohalikke artiste, et tähistada kirjut ning õitsvat kohalikku skeenet ning vaadata ka ajas tagasi. Lisaks oma loomingule esitab iga artist ühe enda valitud cover-loo mõnelt Eesti artistilt.

Laval on Kitty Florentine, Borm Bubu, Jakapi & Kornel, Liis Ring, Megamega Superstar, C.C., Skoone, Huiabella Fantastica, Viktor Kuu ja GØK2. Kontsertprogramm kulgeb blokkides ning artistide vahepeal mängib muusikat plaadifirma ja samanimelise Raadio 2 saate Eesti Pops juhatuse liige ning muusik Janek Murd.

Kitty Florentine on alternatiivpopiartist, kelle muusikaga avaneb muinasjutuline maailm, mis lubab reaalsusel avastada oma kõikvõimalikkust. Tema õrn, kuid täidlane hääl ning jõuline instrumentaal seovad omavahel üheks ootamatud žanrid. Kitty jätab üllatuseks, keda ta pühapäeval kaverdada plaanib, kuid tunnistab, et see on tema üks kõigi aegade kuulatuim Eesti artisti lugu.

«Alates sellest, kui see 2016. aastal välja tuli, siis replay peale see mul jäigi ja on tänaseni. Ma püüdsin läheneda sellele loole nii, et selle essents säiliks, et ma ei täidaks teda kuidagi üle. Sest selle loo võlu ongi tema tühjus, ausus ja siirus,» rääkis Kitty.

Borm Bubu sõnul on kõige täpsem viis nende kirjeldamiseks kutsuda neid math rock’i ja doom metal’i vaheliseks puuduvaks lüliks, kuhu on aeg-ajalt süstitud ka jazzi’i ja alternatiivrokki. Bänd loodi, et mängida Villem Epliku soolomaterjali, mis viimase kolme aasta jooksul kogunenud on. Lisaks Eplikule kuuluvad bändi veel Kiina Kristiina Vargo, Alex Svart ning Jakob Juhkam.

2023. aastal kokku tulnud Roomet Jakapi ja Indrek Korneli koosluse Jakapi & Kornel kontseptsioon on lihtne – värvikas ja elektriliselt laetud improvisatsioon. Duo sõnul on tegu heli- ja liikumisimprovisatsiooni sünteesiga, kus iga esitus loob uue reaalsuse – see on endasse haarav avastusretk nii publiku kui artistide endi jaoks.

«Jakapi & Korneli häältantsu hulluses on oodata ka ootamatut kodumaist viisikangast,» kirjeldas Jakapi duo eelolevat, pühapäevast ülesastumist.

Liis Ring on tegutsenud sooloartistina juba kümme aastat, andnud välja kolm täispikka albumit ja tuuritanud Euroopas ja Jaapanis. Tema live’sid iseloomustavad kuuldemängulikkus, tundlikkus ja improvisatsioonilisus, milles põimuvad ambientne elektroonika, mahe vokaal ja akustilised instrumendid.

«Mu cover on pidupäeva ideaalselt sobiv lugu Eesti ühe legendaarseima elektroonilise artisti sulest. Täiesti omas ambient-ballaadilikus kastmes, aga ometi äratuntav. Lugu on pärit albumilt, mis on mind ja minu muusikategemist läbi aegade ehk enim mõjutanud,» kirjeldas Ring.

Marto Mägi ja Linda Mai Kari kokku toodud Megamega Superstar on eksperimentaalpopikooslus masinlikkusest ja meloodilisusest, jõulisusest ning õrnusest, mängulisusest ja raskemeelsusest. Duo haarab oma loomingus inspiratsiooni industriaalmuusikast, breakbeat’ist ja Eesti 00ndate tantsumuusika hittidest.

C.C. on post-hardcore’i bänd Tallinnast, kelle rusuva müraloori alt paistavad välja ka popmuusika kalduvused, mis on segi paisatud pinget ehitavateks ja hüpnotiseerivateks progressioonideks, murdes sageli žanripiire. Energiast pakatavaid instrumentaalseinasid vormib süngemat sorti luule, mis on kantud kurgus plahvatavate lauluhäälte ja meeleheitlike karjetega.

Skoone on enda kirjelduse järgi «kamp väsimatuid noormehi, kes on jäänud 80ndate hardcore punk'i küüsi ja ei rabele sellest enam kunagi välja». Lood on lühikesed, tempod kiired ja hääled kärisevad, kuid siiski ei lase end unustada ka viisitaju.

Huiabella Fantastica on 2013. aastal kokku tulnud Eesti-Soome ehk Talsinki punkansambel, kes on keskendunud straight edge’ kultuurile ja kristlikule sõnumile, propageerides hoidumist mõnuainetest, ropendamisest ja lihasöömisest. Bänd tähistab üritusel ühtlasi ka oma 10. sünnipäeva.

Viktor Kuu on Tallinnas tegutsev post-pungi/darkwave’i duo, kelle muusikale on omased monotoonsed rütmimasina sekventsid, igatsevad kitarrikäigud, unelevad sündimaastikud ning saksakeelsed mõtisklused möödanikust ning igatsusest. Cover-loo valimisel oli duo jaoks oluline, et see oleks kaasahaarav, ajatu, tuntud ja ka omal moel imal.

«90ndatel tundusid popmuusikas kõige rohkem säravat need, kes tabasid imaluse kuldse punkti, mida ületada oleks olnud liiast, kuid ei saanud ka ju tagasi hoida. Nancy “Hellalt hoia mind» osutus Jörbergi klassikute, Jami «See viis» ja paljude teiste vahel meie valikuks just oma ikoonilise meloodia ja sound’i poolest. Meie käes kujunes sellest lõpuks hoopiski italo disco ja synthwave’i vahepealne moodustis,» kirjeldas duo.

Göktuğ Babataş ehk GØK2 on Istanbulist pärit, aga Eestis elav laulja ja laulukirjutaja, multiinstrumentalist ning produtsent, kes seob oma muusikas alternatiivi, hiphoppi, post-punki ja maailmabiiti. Tema esituses kuuleb pühapäeval uusversiooni Jaak Joala hittloost «Suvi».

«See on positiivsuse meistriteos ja mulle meeldis see kohe. Loo lihtsus, instrumentide lustlikkus ja soe tunne kõnetas mind, ma olin kohe armunud. Uskusin, et suudan sellest loost luua täiusliku loop’i ja lisada sellele midagi väga minulikku, et luua positiivne, aga ka vihane GØK2 lugu,» rääkis Babataş.

Sissepääs 10 eurot. Iga külalist ootab uksel pits viina, kiluvõileib ning hapukurgiamps. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles