Selgusid festivali Animist Tallinn võidufilmid. Võitjate seas ka Eesti film

Kultuuritoimetus
Copy

Laupäeval, 19. augustil lõppes kolmandat korda toimunud rahvusvaheline animatsioonifestival Animist Tallinn. Festivali viimasel päeval tegi žürii koosseisus illustraator, kunstnik, filmitegija ja muusik Dave McKean (Inglismaa), animafilmi režissöörid Izabela Plucińska (Saksamaa/Poola) ja Natalia Mirzojan (Armeenia/Eesti) kinos Sõprus teatavaks võitjad. Auhinnad anti lõbusas meeleolus üle Sõpruse kino baarileti taga, konferansjee Jaanika Arumi juhatamisel.

Parimaks lühianimatsiooniks tunnistati Lea Vidakovici «The Family Portrait» («Pereportree», tootjamaad Horvaatia, Prantsusmaa, Serbia). Parima lühianimatsiooni preemia pani välja Tallinna linn summas 3000 eurot, preemia andis üle Tallinna abilinnapea Joosep Vimm.

Kaader filmist «Pereportree»
Kaader filmist «Pereportree» Foto: Filmikaader

Žürii sõnul on see üks aega ja kohta sügavalt tunnetava perekonna murenemise lugu, mis on jutustatud delikaatsete vihjete, valgusmängu ja muutuvate tekstuuride kaudu.

Žürii eriauhind hind läks Morten Tšinakovi ja Lucija Mrzljaki filmile «Eeva» (Eesti, Horvaatia). Žürii hinnangul on «Eeva» ainulaadne unenäoline jutustus, mis kujutab ehedalt leina ja süü valusat kogemust sügavalt isiklike metafoorsete stseenide ning täpselt ajastatud tumeda huumori kaudu.

Nüüd vaadatav voogedastusteenuses Arkaader: Morten Tšinakovi ja Lucija Mrzljaki «Eeva»
Nüüd vaadatav voogedastusteenuses Arkaader: Morten Tšinakovi ja Lucija Mrzljaki «Eeva» Foto: Eesti Joonisfilm

Žürii liikme Natalia Mirzojani eripreemia pälvis Yegane Moghaddami «Our Uniform» («Meie koolivorm», Iraan). «Mulle avaldas muljet erinevate tehnikate ja tekstuuride mänguline segamine, mille abil avab autor tõsist teemat, vältides samas liigset pidulikkust,» kommenteeris Mirzojan, miks tema sümpaatia just Yegane’i filmile kuulub.

Žürii liikme Izabela Plucińska eripreemia läks Varya Yakovleva filmile «Oneluv» (Venemaa): «Tillukeses korteris toimuv draama on antud edasi peenetundeliselt. Iga tõmmatud joon teeb haiget, puudutab meid oma tõelisusega. Varya film üllatab vaatajat igas kaadris.»

Dave McKean’i eripreemia pälvis João Gonzaleze «Ice Merchants» («Jääkaupmehed», Portugal, Prantsusmaa, Suurbritannia). Dave McKean: «Mulle väga meeldis see kaunilt joonistatud, elegantselt animeeritud, ülimalt ootamatu ja liigutav väike lugu – see jää sulatab iga südame.»

Kaader filmist «Jääkaupmehed»
Kaader filmist «Jääkaupmehed» Foto: Filmikaader

Jutupaunik.ee pani välja eriauhinnad parimatele dialoogi või jutustaja häälega animatsioonidele. Jutupauniku eripreemia väärtuses 500 eurot läks Yegane Moghaddami filmile «Our Uniform» («Meie koolivorm», Iraan). Jutupauniku žürii tõi esile filmi personaalset ning samas laia haaret, mille pilkupüüdvalt nutikas lahendus ei jäta kahtlustki, kuidas mõista seda, mis toimub kusagil mujal kellegi teisega. Jutupauniku peaauhind, milleks on 1000 eurot, läks Cheng-Hsu Chungi filmile «The Rubbings of Trajectories» («Trajektooride hõõrdumine», Taiwan, Saksamaa).

Jutupauniku žürii kommentaar: «Võluvalt värvikas ja poeetiline tervik, mida vaatad rohkem kui korra. Imeliselt hea, et tekst ei jooni alla pilti, vaid hüpnotiseerib hääle ja rütmiga. Sõnade tähendus on vaid hoomatav, nii nagu puutepunktid filmis on dünaamilises liikumises, pakkudes nukrat äratundmist, et kaugel- ja kohalolek on korraga võimalikud.»

Kaader filmist «Trajektooride hõõrdumine»
Kaader filmist «Trajektooride hõõrdumine» Foto: Filmikaader

Animist Tallinn on iga-aastane rahvusvaheline animafestival, mis toob kinno parima valiku värsketest autorianimatsioonidest üle kogu maailma, rõhutab animatsiooni kui kunstiliigi väärtust, loob sidemeid teiste valdkondadega ning näitab eesti animatsiooni mitmekülgsust. Festivali juht on Mari Kivi ning kunstiline juht Priit Tender.

Sel aastal toimus festival 16.–19. augustini Tallinnas, lisaks võistlusprogrammidele oli kavas animadoki programmid «Võõras mure» ning «Lähis-Ida fookus», eksperimentaalfilmiprogramm «Visionäärid», noorteprogramm «Kummalised külalised», juba eelmisel aastal menukaks osutunud Öökino programm kandis sel aastal nime «Ekstaas», näha sai ka žüriiliikmete Dave McKeani, Izabela Plucińska ja Natalia Mirzojani loodud lühifilme. Animistil oli erakordne võimalus näha ka uut Eesti animatsiooni ning festivali lõpetas traditsiooniline võidufilmide eriseanss.

Festivali kavas oli 101 filmi, võistlusprogrammis neist 36, linastus 9 verivärsket Eesti animatsiooni ning Animist külastas sel aastal kokku 1513 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles