Elina Pähklimägi: koolitrauma käib siiamaani minuga kaasas

Kultuuritoimetus
Copy
Elina Pähklimägi lavastab Rakvere Teatris tükki, mis teda isiklikult puudutas.
Elina Pähklimägi lavastab Rakvere Teatris tükki, mis teda isiklikult puudutas. Foto: Madis Veltman

Täna algasid Rakvere Teatris 13. oktoobril esietenduva lavastuse «Klassis» proovid. Iiri autoritepaari Iseult Goldeni ja David Horani kaasaegne näidend võtab vaatluse alla hariduse andmise ja saamise keerulise tee.

Ühes täiesti tavalises klassiruumis kohtuvad õpiraskustes poisi vanemad õpetajaga, et rääkida lapse mahajäämisest õppetöös. Hiljuti lahku läinud vanemate enda koolitrauma tekitab eelarvamusi ja hirmu, kergitab üles valusaid mälestusi ning vastumeelsust kooli ja õpetajate suhtes. Kokkupõrge abivalmis, kuid reeglitest kammitsetud õpetajaga on vältimatu.

«Klassis» esietendub Rakvere Teatri väikeses majas 13. oktoobril 2023
«Klassis» esietendub Rakvere Teatri väikeses majas 13. oktoobril 2023 Foto: Helen Solovjev

Lavastaja Elina Pähklimäe sõnul on see lugu, mis teda isiklikult puudutab. «Kui ma seda materjali lugesin, siis tundsin ennast ära. Koolitrauma on reaalne asi, see käib siiamaani minuga kaasas,» jagab lavastaja. «Küsimus on, kuidas sellest vabaneda, lahti lasta, et me ei kannaks seda automaatselt oma lastele üle,» arutleb Pähklimägi.

Ehkki näidend on iiri päritolu, võiks selle tegevus sama hästi toimuda praeguses Eestis. Osades Imre Õunapuu, Jaune Kimmel ja Rainer Elhi. «Klassis» esietendub Rakvere teatri väikeses majas 13. oktoobril 2023.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles