Võimatu missioon Supilinnas: Hollywoodi suurfilmide võttepaikade juhid avastasid Lõuna-Eestit

Kultuuritoimetus
Copy
Lokatsioonide juhid käisid läbi Valga, Karula, Võru, Obinitsa, Mooste, Tartu ning Peipsiveere
Lokatsioonide juhid käisid läbi Valga, Karula, Võru, Obinitsa, Mooste, Tartu ning Peipsiveere Foto: Andres Keil

Tartu Filmifond võõrustas 19.–20. augustini USA, Kanada, Saksamaa ja Suurbritannia lokatsioonide juhte, kes on aidanud otsida võttepaiku niisugustele A klassi filmidele nagu «Tenet», «Võimatu missioon», «Düün», «Star Trek» jt.

Oma reisil kolmes Balti riigis pildistasid lokatsioonide juhid erinevaid potentsiaalseid lokatsioone ja kohtusid kohalike filmiprofessionaalidega. Lõuna-Eesti marsruut kulges läbi Valga, Karula, Võru, Obinitsa, Mooste, Tartu ning Peipsiveere. Tartu linnas tutvusid külalised Eesti Rahva Muuseumiga, Rahvusarhiiviga, Tartu Ülikooli ajalooliste hoonetega kesklinnas ning õppehoonetega Veeriku linnaosas, aga ka Supilinna puitarhitektuuriga ning elamurajoonidega Annelinnas.

20. augustil viisid lokatsioonijuhid Tartu Ülikooli valges saalis läbi paneelseminari, kus jagasid oma kogemusi töös lokatsioonidega ning mahukate filmiprojektidega.

Siinsetele filmitegijatele jagasid kogemusi Klaus Darrelmann, kelle projektide hulka kuuluvad nt «Tenet», «The Grand Budapest Hotel», «The Hunger Games: Mockingjay – Part 2» ja «Red Sparrow», rahvusvahelise võttepaikade juhtide gildi (Locations Manager Guild International) president John Rakich, kes on töötanud selliste mängufilmide ja teleprojektide juures nagu «American Gods», «Pixels», «Hemlock Grove» ja «Shadowhunters», Becky Brake, kelle portfelli kuuluvad kassahitid nagu «Star Trek», «Mission Impossible», «Godzilla: King of the Monsters», «Tomorrowland», «Guardians of the Galaxy» jpt, Markus Bensch, kes on edukalt töötanud nt Steven Spielbergi filmiga «Bridge of Spies», Lori Balton, kes on töötanud selliste tuntud filmide juures nagu «Argo», «Heat», «Geisha memuaarid», «Seabiscuit», «Kariibi mere piraadid», «There Will be Blood», «Inception» ning Emma Jane Richards, kes on otsinud lokatsioone filmidele «Wonder Woman», «The Conjuring», «Infinite».

Värvikas seltskond, kes on töötanud Hollywoodi suurfilmide juures
Värvikas seltskond, kes on töötanud Hollywoodi suurfilmide juures Foto: Maria Kilk

Filmi «Tenet» Euroopa vōttepaikade eest vastutanud Klaus Darrelmann imetles Tartu linna mitmekesisust: ühelt poolt on siin autentsed puitarhitektuuriga linnaosad, kust võib veel leida ehedat atmosfääri ajalooliste filmide tarbeks, teisalt on muljetavaldav ülikooli hoonete kompleks vanalinnas ja Toomemäel, aga samuti kaasaegsed õppe- ja teadushooned: Rahvusarhiiv, Füüsikum, Keemikum. Väga huvipakkuvad olid ka sotsialistlikku arhitektuuripärandit esindavad paneelelamurajoonid Annelinnas.

Seminaril osalejad said olulisi juhiseid ja näpunäiteid selle kohta, kuidas teha kaastööd välisproduktsioonidega ja millised on suurfilmide võttepaikade juhtide vajadused.

Tartu Filmifondi juht Külli Hansen: «Filmimaailma tippekspertide võõrustamine oli Tartu Filmifondi ja kogu seda reisi ette valmistanud meeskonna jaoks mitmekülgselt inspireeriv. Meil avanes võimalus piiluda Hollywoodi filmide telgitagustesse ja mõista, kuidas toimub töö võttepaikade otsingul ning mida peame omalt poolt pakkuma, et vastata ootustele ja vajadustele, mis suurtel filmidel regiooni tulles on.

Külaliste professionaalsus paistis välja igal sammul – alates väga eriilmelistest fotodest, mida tehti Lõuna-Eestist ja Tartust, kuni oma kogemuste ja teadmiste avatud jagamiseni Eesti võttepaikade juhtidele. Edasine koostöö Hollywoodi filmieksperitedega on täiesti võimalik, kuid me ei esindada nii suurte projektide puhul mitte ainult Lõuna-Eestit, vaid kogu Eestit ja Baltikumi. Mul on hea meel, et selle projekti kaudu tihendasime sidemeid ühelt poolt Viru Filmifondi, Eesti Filmi Instituudi ja teiselt poolt ka Läti ning Leedu filmiorganisatsioonidega – oleme nüüd loomas üksteist toetavat võrgustikku.»

Pärast tutvumist Lõuna-Eesti ja Tartu linnaga külastasid võttepaikade juhid ka Ida-Virumaad ja Tallinna. Eesti tuur toimus koostöös Viru Filmifondi ja Eesti Filmi Instituudiga. Suureks abiks programmi kokkupanemisel olid lokatsioonijuht Kristofer Piir ning filmirežissöör Moonika Siimets. Lokatsioonidega tutvumise reis toimus projekti «Film Cluster South» raames, mida kaasrahastab Euroopa Liit Euroopa naabrusinstrumendi programmi raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles