Kuhu jäi sõprus? Stsenarist reedab hitt-komöödiasarja võtteid takistanud probleemid

Kultuuritoimetus
Copy
2021. aastal tulid Matthew Perry, Matt LeBlanc, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow ja David Schwimmer jälle kokku, et meenutada armastatud komöödisarja hiilgeaegu
2021. aastal tulid Matthew Perry, Matt LeBlanc, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow ja David Schwimmer jälle kokku, et meenutada armastatud komöödisarja hiilgeaegu Foto: Terence Patrick/HBO Max via AP/Scanpix

Ehkki Eestiski suure populaarsuse leidnud hittsarja «Sõbrad» lõppemisest on möödas peaaegu 20 aastat, räägitakse sellest siiani nii palju, et alles 2021. aastal tulid selle peaosalised erisaates kokku, meenutamaks sarja tegemisega kaasnenud rõõme ja selle kõrgaegu. Sarja seitsmendat hooaega kirjutanud Patty Lin seevastu reedab oma uues memuaaris, et kõik polnud alati nii roosiline, sest näitlejad armastasid jagude filmimist saboteerida.

Patty Lin tunnistab raamatus «Lõputiitrid: Kuidas ma Hollywoodist lahti ütlesin», et selleks ajaks, kui tema sarjaga liitus, olid peaosatäitjad oma rollidest tüdinud ja ei tundnud selles osalemisest enam suurt rõõmu. Lini sõnul rikkusid nad vahel meelega ära ka neile kirjutatud nalju, et stsenaristid peaksid need ümber kirjutama.

«Näitlejad olid õnnetud, et nad on seotud vana kulunud sarjaga, kui nad võiksid hoopis leida omale uusi põnevaid projekte. Igaüks neist imestas stsenaariume lugedes, kuidas materjal nende tegelaskuju teenib,» kirjutas Patty Lin kuulsa seltskonna moodustanud Jennifer Anistoni, Matt LeBlanci, Matthew Perry, Courteney Coxi, David Schwimmeri ja Lisa Kudrow kohta. «Nad teadsid hästi, kuidas rahvast naerutada, aga kui neile endale meie kirjutatud nali ei meeldinud, siis nad keerasid selle meelega vussi, sest teadsid, et peame selle ümber kirjutama.»

Lin väidab, et nii menuka seriaaliga liitumisega kaasnenud elevus kadus ruttu. «Tosinate viisi häid nalju heideti prügikasti, sest näitlejad otsustasid neid kaamera ees mõmiseda, nagu neil oleks suu peekonit täis.»

90ndatel alanud komöödiaseriaal «Sõbrad» tegi kuuest noorest näitlejast kiiresti miljonärid
90ndatel alanud komöödiaseriaal «Sõbrad» tegi kuuest noorest näitlejast kiiresti miljonärid Foto: AP Photo/Reed Saxon, File/Scanpix

Kunagine stsenarist tunnistab, et sarja tähed olid muutunud omaenda tegelaste valvuriteks ning kostsid, et nende tegelaskuju ei ütleks midagi sellist, nagu stsenaariumis kirjutatud oli. «Vahel oli meil sellisest kaasamõtlemisest abi, aga sellistel vaidlustel valitses alati kurb, vihane meeleolu, milles polnud üldse seda kergust, mida komöödiasarja tegemisest ootaks.»

Ühtlasi ei olnud probleeme ainult peaosatäitjatega. Ka sarja stsenaristide meeskond, kellega Lin ühines, olid moodustanud oma klubi ja uustulnukaid ei võetud soojalt vastu. «Nad meenutasid mulle enda kunagisi jõukaid koolikaaslasi, kes ostsid riideid Abercrombie & Fitchist ja sõitsid uute kallite autodega,» meenutab Lin oma kolleege.

«Sõprade» pärandile on heitnud tumeda varju ka viimastel aastatel kasvanud kriitika selle üle, et sarjas oli omal ajal nii vähe mitmekesisust. Sellega nõustus ka sarja üks loojaid Marta Kauffman, kes annetas neli miljonit dollarit, et luua ülikoolis eraldi programm Aafrika kultuuri ja rahvaste õppimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles