Tallinnas näidatakse suure Jaapani filmimeistri filme

Kultuuritoimetus
Copy
Kaader filmist Tokyo Story
Kaader filmist Tokyo Story Foto: Kaader filmist

25. septembril algab 17. korda toimuv Aasia filmikultuuri festival JAFF, mille programm on seekord enneolematult mitmekesine. Jaapani animafilmidest on võimalik avafilmina näha Takehiko Inoue ülimenukat «The First Slam Dunki», aga ka Makoto Shinkai kassarekordeid purustanud fantaasialugu «Suzume» ja paari Hayao Miyazaki vana suurteost. Linastuvad ka suurepärased uued mängufilmid «Tagasi Seouli» ning Oscaritega pärjatud «Kõik kõikjal ja korraga».

Erilisem kummardus tehakse tänavusel JAFFil aga Yasujiro Ozule, kelle introspektiivsed filmid linastuvad 35mm filmilindi pealt. Nelja festivalil linastuva Ozu filmi seast leiab näiteks inimliku perekonnadraama «Tokyo lugu» ning keerulisest ema-tütre suhtest rääkiva «Hilissügise». Lisaks Ozule saab festivali raames tutvuda mõne aasta eest surnud Lõuna-Korea režissööri Kim Ki-dukiga, kelle loomingust tuleb näitamisele ka tema viimane teos, eestlaste abiga valminud «Kõne taevast», kus kõlab Sven Grünbergi muusika. JAFF kestab 10. septembrini.

Ozule jagas erilist kiitust Soome kuulsaim režissöör Aki Kaurismäki, kes leidis, et Ozu ei pidanud kunagi oma filmides näitama tapmist või vägivalda, et rääkida kõigest, mis inimeseks olemise juures oluline on. Juhtumisi algab 21. septembril kinos Artis ka Aki Kaurismäe retrospektiiv, aga selle raames linastuvad filmid on veel saladuskatte all! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles