Suri Pablo Picasso noorim poeg. Millised pinged valitsesid ühes kunstimaailma rikkaimas perekonnas? (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Claude Picasso vastutas aastakümneid oma isa Pablo Picasso vara eest
Claude Picasso vastutas aastakümneid oma isa Pablo Picasso vara eest Foto: ROMAIN LAFABREGUE / AFP

Šveitsis suri maailmakuulsa Hispaania kunstniku Pablo Picasso noorim poeg Claude Ruiz Picasso, kes oli fotograaf ja filmirežissöör. Ühtlasi vastutas ta oma perekonna vara eest 1989. aastast kuni selle aasta juulini, mil ta kohustused nooremale õele Palomale üle andis.

Picassole sündis elu jooksul neli last. Claude'i ja Paloma sai ta Prantsuse kunstniku Françoise Gilot'ga, kes suri juunis 101-aastaselt. Picasso vanim poeg Paulo sündis Picasso abielust balletitantsija Olga Khokhlovaga ja tütre sai kunsntik Prantsuse modelli Marie-Therese Walteriga.

Kui Claude ja Paloma olid noored, katkestas Pablo Picasso nendega igasugused sidemed, sest ema Françoise Gilot - esimene naine, kes ta maha jättis - otsustas avaldada memuaari nende ühisest elust. Picasso üritas isegi takistada 1964. aastal ilmunud raamatu «Elu Picassoga» ilmumist.

1970. aastal kaebas toona 22-aastane Claude ta kohtusse, sest tahtis, et teda tunnistataks kui Pablo Picasso poega ning isa vara õiguslikku pärijat. Kohus otsustas Claude'i ja Paloma kasuks, mistõttu pärisid nad kahekesi Picasso vara, kui kunstnik mõni aasta hiljem aastal suri.

Picassod kuuluvad kogu kunstimaailma ühte rikkamasse dünastiasse. Kui Pablo Picasso 70ndatel 91-aastaselt suri, jäi temast maha enam kui 45 000 tööd, nende seas 1885 maali, 1228 skulptuuri, 7089 joonistust, 30 000 trükist, 150 visandiraamatut ning 3222 keraamilist tööd. Samuti oli tal sularahas miljoneid. Kogu tema vara väärtuseks hinnati 650 miljonit naela, mistõttu ei lasknud tülid tema varaga seoses end kaua oodata.

Kuna Pablo Picasso ei teinud enne surma testamenti, kulus tema vara jaotamise üle otsustamiseks kuus vaidlustega täidetud aastat. Lõpuks otsustati, et tema tööd jaotatakse ära Claude'i, Paloma, Maya ja kunstniku kahe lapselapse, Marina ja Bernard Ruiz-Picasso vahel ära. 

Hispaania kunstnik Pablo Picasso
Hispaania kunstnik Pablo Picasso Foto: AJSTUDIO PHOTOGRAPHY / Shutterstock

1989. aastal hakkas Claude vastutama Picasso tööde autoriõiguste ja reproduktsioonide üle otsustamise eest ning läks sageli kohtusse võltsijate ning väärkasutajate vastu. Esindades Pablo Picassot kui ühte jäljendatumat kunstnikku üldse, lõid Picassode järeltulijad palju ametlikke reproduktsioone, et sellega takistada kõrvalisi inimesi, kes tahtsid püüda kasu lõigata inimeste suurest näljast Picasso loomingu vastu.

«Ma ei eeldanud ega ihanud kunagi sellist rolli ega mõjukust,» tunnistas Claude kord Picassost eluloo kirjutanud John Richardsonile.

Picasso järeltulijate seas tuli sageli ette lahkarvamusi selle osas, kuidas Picasso nime ja loomingut kasutatakse. Kui Claude müüs 1999. aastal Picasso nime ja allkirja autotootjale Citroën, et toodetaks kunstniku järgi nimetatud auto, kritiseeris otsust tema sugulane Marina, kes väitis, et Picassost inspireeritud auto tootmine on geeniuse solvamine. Toona kostis Claude'i advokaat Guardianile, et Claude'il on «täielik õigus ekspluateerida Picasso brändi nime».

Claude Ruiz Picasso surma põhjust ei avalikustatud. Temast jäid maha abikaasa Sylvie Vautier ja kaks last.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles