NÄDALA PERSOON Andres Mustonen: tühistamine – see on totalitaarne ilming (38)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Andres Mustonen oma koduaias. 8. august 2023, Tallinn
Andres Mustonen oma koduaias. 8. august 2023, Tallinn Foto: Eero Vabamägi

Viis kuud enne seda, kui ilmnes, et peaminister Kaja Kallase abikaasaga seotud ettevõte on korraldanud kaubavedusid Venemaal, ja kaks kuud varem, kui Kaia Kanepi mängis maikuus tennist paaris venelannaga, tekitas Eestis meelepaha viiuldaja ja dirigent, vanamuusikaansambliga Hortus Musicus tuntuks saanud Andres Mustonen, kes käis esinemas Venemaal.

Erinevalt Kallasest, kes on abikaasa taunitavat äri puudutavate küsimuste eest põigelnud, ja erinevalt Kanepist, kes pole selgitusi jaganud, palus Mustonen – küll pärast päevapikkust pausi – oma otsuse ja teo pärast vabandust. Sellegipoolest sai ta tunda, mis laiduväärsete tegude või ütlemiste puhul nüüdisajal tavaks – tühistamist.

Kummatigi pole ta elu seisma jäänud. Esimese Eesti viiuldajana salvestas ta äsja korraga kõik Bachi sonaadid ja partiitad sooloviiulile, mis ilmuvad duubelplaadil «Scriptura Sacra». Need kõlavad ka järgmise nädala kolmapäeval Jämaja kirikus Saaremaal ja reedel, mil Mustonen saab 70, Tallinna Jaani kirikus. Uuel nädalal ilmub ka laulja ja kirjaniku Annika Lõhmuse koostatud raamat «Andres Mustonen. Fuuga mitme teemaga».

Kommentaarid (38)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles