Autoriõigustega kaitstud raamatuid söödetakse tehisintellektile (5)

Kultuuritoimetus
Copy
Seriaal «Teenijanna lugu» on tehtud Margaret Atwoodi samanimelise romaani järgi. Kirjanik on üks paljudest, kelle tekste kasutatakse tehisintellekti arendamiseks. FOTO: Elly Dassas
Seriaal «Teenijanna lugu» on tehtud Margaret Atwoodi samanimelise romaani järgi. Kirjanik on üks paljudest, kelle tekste kasutatakse tehisintellekti arendamiseks. FOTO: Elly Dassas Foto: Elly Dassas

Tuhandete kirjanike autoriõigustega kaitstud teostest on loodud spetsiaalne andmebaas, mida ettevõtted kasutavad oma AI-tööriistade välja arendamiseks, vahendab The Atlantic. Kirjanikes põhjustab see aga suurt meelehärmi.

Firmad nagu Meta ja Bloomberg kasutavad AI-mudelite arendamisel andmebaasi nimega Books3 , kust leiab enam kui 170 000 raamatut. Books3 moodustavad Stephen Kingi, Zadie Smithi, Rachel Cuski, Elena Ferrante ja paljude teiste autorite raamatud, ilma et nende kasutamiseks andmebaasi ehitamisel oleks mingit luba küsitud.

Books3 kasutati näiteks selleks, et luua Metale kuuluv LLaMA, üks paljudest suurtest keelemudelitest (samalaadne keelemudel on näiteks kõigile tuttav ChatGPT), mis loob sisu suurtest tekstihulkadest leitud mustrite põhjal. Books3 andmekogusse söödetud teostest moodustavad ühe kolmandiku ilukirjanduslikud ja kaks kolmandikku mitteilukirjanduslikud raamatud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles