REPORTAAŽ Eesti noored orkestrandid said sakslastelt tänuks võimsa ovatsiooni

Stella Vaus
, Suvereporter
Copy
Alisson Kruusmaa tänas kontserdipublikut. 
Alisson Kruusmaa tänas kontserdipublikut. Foto: Stella Vaus

Palav aplaus, ülevad emotsioonid ja suursuguse ajalooga kontserdisaal – need märksõnad iseloomustavad 22. augustil toimunud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) sümfooniaorkestri kontserti Berliini ühes väärikaimas kontserdimajas.

Päev pärast Eestis antud kontserti lendas 50-liikmeline EMTA sümfooniaorkester suviselt sooja Berliini, et ennast vastutusrikkaks esinemiseks valmis seada. Üks noor orkestriliige rääkis Tallinna lennujaamas, et 20. augustil toimunud kodusel kontserdil oli hea akadeemia suures saalis kava läbi mängida. Tõesti, ees ootas tähtis esinemine Berliini Konzerthausi 1500-kohalises suures saalis. See on ülikoolile äärmiselt suur au, et orkester sai taas kutse esineda nii mainekal festivalil, ajaloolises Berliini Konzerthausi suures saalis.

Orkester astus üles Berliini noorteorkestrite esindusfestivalil Young Euro Classics 2023, millest osa oli pühendatud Ukrainale. Ka varem on EMTA sümfooniaorkester festivalist osa võtnud ning neid on saatnud publiku soe vastuvõtt. Samuti olid eestlased edukad festivali raames toimuval uudisloomingu konkursil. Sel aastal esitati preemiale noore eesti helilooja, EMTA doktorandi Alisson Kruusmaa teos, mis oli ka osa kontserdikavast. Varem on eestlased konkursi võitnud kaks korda: 2005. aastal pälvis auhinna Ülo Krigul teosega «JenZeits» ja 2016. aastal Liisa Hirch teosega «Mechanics of Flying».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles