VAATA DRAAMATEATRI NÄITLEJATE KÕNESID Hüvasti, Ita! Eesti teatri grand old lady saadeti viimsele teekonnale

Otsefotod ja videod
Kultuuritoimetus
Copy

Täna, 29. augustil toimus Eesti Draamateatri suures saalis hüvastijätt Ita Everiga. Uksed avati kell 11, ärasaatmine algas kell 13. Vaata allpool videoklippi ärasaatmisest!

Esimeses pikas kõnes ütles Hendrik Toompere Jr.: «Sa töötasid siin teatris 70 aastat. See on poole rohkem, kui mina olen üldse elanud siin ilmas. Ja ma ei kujuta ette, mida sa oled siin näinud, kuulnud, pidanud läbi elama. Lavadel tegid sa üle 150 rolli, üleüldse elus oli sul rohkem kui pool tuhat rolli teatris, kinos, teles, raadios. Sa ühendasid oma tööga ja olemisega kõiki inimesi, lastest memmedeni välja.» Vaata videot kõnest:

Teises kõnes rääkis näitleja Gert Raudsep: «Suurepärases näitemängus on üks stseen, kus kolm maailmakuulsat kirjanikku kogunevad ühte suvilasse ja õhtul vaatavad merre loojuvat päikest. Võõrustaja küsib nende käest, mismoodi nemad merd kirjeldaksid. Mõlemad kirjanikud vastavad vastavalt oma stiilile, üks intellektuaalsemalt, teine emotsionaalsemalt, aga võõrustaja ütleb, et ta sirvis mõni aeg tagasi oma märkmeid ja leidis sealt võib-olla kõige täpsema mere kirjelduse: «Meri on suur». Mulle tundub, et Ita puhul kehtib sama. Ita on suur, suur nagu meri.» Vaata videot kõnest:

Aivar Mäe rääkis kõnes: «Hea Ita, ma ei oleks ealeski arvanud, et saan jagada koos sinuga ühte ja sama lava. Ja seda lavastuses, kus sina mängid sõnatut peaosa ja kogu koorma oled pannud tagasihoidlikule kõrvalosatäitjale. Sa oled ette kirjutanud kõik, mida selles lavastuses teha ei tohi, aga ühte sa ei nimetanud: see on aplaus. Aplaus, mis on saatnud sind kogu elu.» Vaata videot kõnest:

Neljanda kõne pidas helilooja Rasmus Puur: «Hea Ita, kui ma olin lapsena haige ja mul oli raske, kuulasin sageli ühte helikassetti, millel sa lugesid unejutte. Ma ei mäleta neid lugusid, aga ma nii mäletan su häält. Sinu köitvat, mängulist ja sooja häält. Sinu rahustavat häält. On mõned hääled, mis tekitavad teatava turvatunde. Toovad kindlust, toovad rahu. Ma usun, et sinu hääl on paljude eestlaste jaoks üks neist. Neist, mida kuuldes tajud, et kõik on hästi. Kõik on korras. Kõik on veel alles.» Vaata videost, kuidas Puur meenutas Ita Everit:

Viiendas kõnes meenutas Uku Uusberg: «Ita kandis endas enesele teadmata minu jaoks ühte olulist lootust: inimesest ei kao mitte midagi, kui ta jääb vanemaks. Ja see on tegelikult väga rahustav, noorele inimesele väga oluline lootus. Ita kohalolu, erksus ja mõtlemise kiirus oli nagu püramiid, puhas maailmaime, mis oli metsikult inspireeriv. Nii näitlejana koos mängides kui lavastajana koos töötades.» Vaata kõnet:

Ärasaatmise kuuenda kõne pidas Christopher Rajaveer, kes tõi välja olulisemad märksõnad Ita Everi kirjeldamiseks. «Ma arvan, et Ita Ever on üks neist Eesti kultuuritegelastest, kes on olnud meie rahva kultuuriidentiteedi keskmes ja kelle mõjuväli on laienenud kogu ühiskonnale,» tõdes Rajaveer.

Lillede asemel on oodatud annetus Ita Everi fondi rahvuskultuurifondis, millest toetatakse stipendiumiga oma rollides inimloomust sügavalt ja ootamatult käsitlenud näitlejaid. Annetuse saab teha kontole EE117700771000664610 (LHV Pank) või EE672200221001101347 (Swedbank) selgitusega annetus Ita Everi fondi.

Vaata, kuidas ärasaatmisel esitas Draamateatri meeskvartett Frank Sinatra «My Way'd» ning sark välja viidi:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles