SUUR SAAVUTUS «Savvusanna sõsarad» jõudis maineka akadeemia filmiauhindade eelvalikusse

Kultuuritoimetus
Copy
«Savvusanna sõsarad» jõudis maineka akadeemia filmiauhindade eelvalikusse.
«Savvusanna sõsarad» jõudis maineka akadeemia filmiauhindade eelvalikusse. Foto: Pressifoto

Euroopa filmiakadeemia avalikustas tänavuse Euroopa filmiauhindade dokumentaalfilmide kategooria eelvaliku, kuhu kuulub ka «Savvusanna sõsarad». Eelvaliku, kuhu pääses 14 dokumentaalfilmi, tegi Euroopa filmiakadeemia juhatuse kokku kutsutud laiapõhjaline sõltumatu ekspertkomisjon. Nüüd asuvad Euroopa filmiakadeemia 4600 liiget eelvalikusse jõudnud filmide hulgast hääletama viit nominenti, kes selguvad 7. novembril. Euroopa filmiauhindade tseremoonia toimub 9. detsembril Berliinis Saksamaal.

 

Režissöör Anna Hints on uudise üle õnnelik. ««Savvusanna sõsarate» Euroopa Filmiauhinna eelvalikusse jõudmine on suur tunnustus ning tahaksin siinkohal tänada kõiki, kes on aidanud filmi seitsme aasta jooksul luua. Euroopas tehakse väga palju võimsaid dokfilme ning on suur au olla selliselt esile tõstetud!» rääkis Hints.

Produtsent Marianne Ostrat rõõmustab filmi fantastilise käekäigu üle. «Euroopa filmiauhindade eelvalikusse pääsemine on «Savvusanna sõsarate» järgmine kordaminek eesseisval auhinnahooajal ja olen selle üle südamest õnnelik! «Savvusanna sõsarad» jõuab oktoobris-novembris kinodesse 16 Euroopa riigis – sealhulgas Saksamaal, Hispaanias, Suurbritannias, Hollandis – ning kuulumine Euroopa filmiauhindade eelvalikusse annab filmi rahvusvahelisele kinolevile vaid hoogu juurde!»

Euroopa filmiakadeemia (European Film Academy, EFA) on 1988. aastal asutatud Euroopa filmitegijate ühendus, mis annab välja Euroopa filmiauhindu 24 kategoorias. See on Euroopa filmidele antav kõrgeim tunnustus.

«Savvusanna sõsarad» on filmitud osaliselt saunakuumuses ja -niiskuses
«Savvusanna sõsarad» on filmitud osaliselt saunakuumuses ja -niiskuses Foto: Kaader filmist

«Savvusanna sõsarad» jätkab linastumist filmifestivalidel üle kogu maailma – tänaseks on neid kogunenud üle 30. Film on võitnud neli auhinda ja pälvinud kaks žürii äramärkimist. Olulisteks tunnustusteks on filmi autori Anna Hintsi võidetud Sundance'i filmifestivali maailmakino dokumentaalfilmide parima režissööri auhind, San Francisco filmifestivali parima täispika dokumentaalfilmi auhind ja Euroopa Komisjoni kaastootmisfondi Eurimages Audentia auhind parimale naisrežissöörile. «Savvusanna sõsarad» on Eesti kandidaatfilm parima rahvusvahelise filmi kategoorias eesootavatel Oscaritel ning pretendeerib ka parima dokfilmi kategoorias. Filmi leviõigused on müüdud enam kui 30 territooriumile USAst Uus-Meremaani ja Kanadast Lõuna-Koreani.

«Savvusanna sõsarad» Tartu esilinastus Eedeni Apollos
«Savvusanna sõsarad» Tartu esilinastus Eedeni Apollos Foto: Kristjan Teedema/Tartu Postimees

«Savvusanna sõsarad» linastub alates 24. märtsist Eesti kinodes ja on senise 23 järjestikuse kinonädala jooksul kogunud juba 27 382 vaatajat. Film linastub jätkuvalt kinoekraanidel kinos Artis ja Sõprus Tallinnas ning Elektriteatris Tartus. Eestis levitab ja turundab filmi ACME Film.

«Savvusanna sõsarad» on kaasaegne ja intiimne film naistest, kes suitsusauna kaitsvas pimeduses kokku tulevad, oma sügavamaid saladusi jagavad ning kehasse kogunenud häbi ja valu maha pesevad. Film tutvustab ka Vana-Võromaa suitsusauna kombestikku («savvusannakombõ»), mis on kantud UNESCO inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja.

Filmi «Savvusanna sõsarad» režissöör ja stsenarist on Anna Hints. Produtsent on Marianne Ostrat (Alexandra Film, Eesti), kaasprodutsendid on Juliette Cazanave (Kepler22 Productions, Prantsusmaa), Hlín Jóhannesdóttir (Ursus Parvus Island) ja Eero Talvistu † (Eesti). Filmi operaator on Ants Tammik, monteerijad Hendrik Mägar, Tushar Prakash, Qutaiba Barhamji, Martin Männik ja Anna Hints. Heli salvestasid Tanel Kadalipp ja Patrick McGinley. Helirežissöör on Huldar Freyr Arnarson (Island) ning heliloojad Edvard Egilsson (Island) ja ansambel EETER (Anna Hints, Marja-Liisa Plats, Ann Reimann).

Filmi valmimist toetasid Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Centre national du cinéma et de l’image animée, SACEM, Sundance Institute Documentary Fund, Islandi Filmikeskus, Tartu Filmifond ja SVT. Projekti arendati Ice & Fire Docs dokfilmide arendusprogrammis. Projekti esitleti IDFA Forumil ja Nordisk Forumil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles