Kellerteater sai juubelihooajaks uue uhke välisilme

Kultuuritoimetus
Copy
Sel suvel sai see kauni paekivihoone paremal küljel asuv müür taastatud.
Sel suvel sai see kauni paekivihoone paremal küljel asuv müür taastatud. Foto: Vahur Keller

Kellerteater alustab 1. septembril oma juubelihooaega kaunima fassaadi ja taastatud tugimüüriga. 1749. aastal valminud Tallinna vana püssirohuait, kus Kellerteater nüüd juba viiendat aastat tegutseb, ühendas algselt Paksu Margareeta kahuritorniga Margareeta aia tugimüür, mis oli aga hiljem pea täielikult lagunenud.

Sel suvel sai see kauni paekivihoone paremal küljel asuv müür koostöös Tallinna linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakonna, SA Meremuuseumi, Arhitekt Olavi Nõmmik OÜ ja Mefab OÜga taastatud. Ilusaks tehti ka teatri kõrval asuv Margareeta aia nõlv, eemaldati hoonet varjanud raudaed ja kohendati müürini viivat munakivisillutist. Teatri fassaad on nüüd hämarateks sügisõhtuteks kaunilt valgustatud ning kaunistatud Britt Urbla Kelleri loodud uhkete kujundustega.

«Uus vaade teeb hinge ikka tõeliselt rõõmsaks!» vaimustub teatrijuht Vahur Keller.

«Kuigi oleme viimasel ajal hakanud järjest tegema suuremaid lavastusi ka teistes saalides – sel suvel käis Kellerteatrit Viinistu katlamajas vaatamas ligi viis tuhat inimest ja novembri lõpus toome välja uue lavastuse Mustamäel Kaja kultuurikeskuses – siis sellele vaatamata on meie süda ja kodu ikka alati siin, selles eriliselt kaunis püssirohuaidas. Vaade sellele ilusale vanale paekivihoonele on nüüd terviklik. Oleme kõigile planeerijatele ja ehitajatele hea töö eest väga tänulikud!» sõnas Keller.

Ilusaks tehti ka teatri kõrval asuv Margareeta aia nõlv, eemaldati hoonet varjanud raudaed ja kohendati müürini viivat munakivisillutist
Ilusaks tehti ka teatri kõrval asuv Margareeta aia nõlv, eemaldati hoonet varjanud raudaed ja kohendati müürini viivat munakivisillutist Foto: Vahur Keller

Algaval hooajal tuleb Kellerteater välja kahe uue põnevikuga. 25. novembril esietendub kultuurikeskuses Kaja Agatha Christie maailmarekordeid purustanud näidend «Hiirelõks», kus lavale astuvad näitlejad Pääru Oja, Liis Haab, Elina Reinold, Kaisa Selde, Hans Kristian Õis, Rauno Kaibiainen, Riho Rosberg ja Andrus Eelmäe. Kuulsa näidendi tõlgib ja lavastab Vahur Keller, kunstnik on Britt Urbla Keller, koreograaf-lavastaja on Kristina Paškevicius ja valguskujunduse teeb Margus Vaigur Pärnu «Endla» teatrist.

2024. aasta 1. märtsil tähistab Kellerteater oma 5. sünnipäeva Seven Kingi «Misery» esietendusega vanas heas püssirohuaida saalis. Lavastuses astuvad esimest korda põnevusteatri lavale näitlejad Liina Vahtrik ja Veikko Täär. William Goldmani adaptisooni Kingi romaanist tõlgib ja lavastab Andres Roosileht, kujunduse loob Marge Martin, helikujundaja on Mait Visnapuu Eesti Noorsooteatrist ja valguskunstnik Rene Topolev.

Uue hooaja avab Kellerteater 1. septembril John Fowles'i põnevikuga »Liblikapüüdja». Lisaks on sügisel mängukavas Vahur Kelleri värske psühhotriller «Skiso», David Foley triller «Afäär», Martin Alguse tõelistel sündmustel põhinev krimitriller «Midagi tõelist», Polina Borodina krimilugu «Mets», Edgar Allan Poe mõrvamüsteerium «Marie Roget' mõistatus», ja Anthony Shafferi psühhotriller «Mäng». Kuna eelmisel hooajal ei tahtnud lapsed püssirohuaida saali ära mahtuda, mängib Kellerteater Aino Perviku «Kunksmoori» sel sügisel Lindakivi kultuurikeskuses.

22. septembril jõuab jõuab kodusaalis viimase etenduseni üks teatri esiklavastusi, Vahur Kelleri ja Meelis Kubo koostöös sündinud mustkunsti illusioonidega pikitud menukas romantiline õuduskomöödia «Armunud alkeemik». Peale oma viimset fataalselt kurbnaljakat etteastet jätab alkeemik päranduseks rohkem kui tuhat parandatud tujuga teatrikülastajat ja enam kui viiskümmend õnnelikuks tehtud primadonnat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles