NÄDALA REISIKIRI Zetterberg vahendab sakslaste ja venelaste reisimuljeid Balti provintsidest (6)

Margus Haav
, reporter
Copy
19. sajandi eestlasi. Soonda küla väravavahid aastal 1913.
19. sajandi eestlasi. Soonda küla väravavahid aastal 1913. Foto: Johannes Pääsuke

Aastatel 1994–1996 Soome Instituudi Eesti esindust juhtinud Soome ajaloolane Seppo Zetterberg on kirjutanud Eesti kohta hulga raamatuid. Eesti ajalugu on see viljakas teaduskirjanik ja ajaloo populariseerija uurinud juba üle poole sajandi.

Oma värskeimas teoses «Reisimuljeid vanadest Baltimaadest» vahendab Zetterberg peamiselt sakslaste ja venelaste mälestusi ja reisimuljeid Balti provintsidest. Luubi alla on võetud toonased olud mõisates ja postijaamades, linnades ja lossides, kuid õudusvärinaga vürtsitatud uudishimuga piilutakse ka põlisrahva poole. Tema ajaloolise reisiraamatu võib jagada kolme ossa: rändurid, nende liikumisvahendid ja esimesed kuurordituristid.

«Baltimaadel reisiti vanasti palju. Peterburist teele läinud postihobused liikusid mööda Balti kubermangude teid. Hobused vedasid posti ja sageli ka inimesi,» kirjutab autor sissejuhatuses. «Postihobused olidki enamasti tähtsaimad liikumisvahendid. Postiteede ääres olevates postijaamades vahetati hobuseid, ööbiti ja söödi. Ja siis jätkati reisi.»

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles