«Savvusanna sõsarad» nomineeriti Euroopa ühele mainekamale filmiauhinnale

Kultuuritoimetus
Copy
Nominendid ja võitjad välja valinud Euroopa filmiakadeemiasse kuulub 4600 liiget üle Euroopa.
Nominendid ja võitjad välja valinud Euroopa filmiakadeemiasse kuulub 4600 liiget üle Euroopa. Foto: Filmikaader

1. septembri õhtul avalikustati Veneetsia Filmifestivalil Euroopa Parlamendi poolt ellu kutsutud LUX kinopubliku auhinna viis nominenti, millest üks on režissöör Anna Hintsi dokumentaalfilm «Savvusanna sõsarad».

LUX European Audience Award ehk LUX kinopubliku auhind on Euroopa Parlamendi ja Euroopa Filmiakadeemia poolt algatatud tunnustus andekatele filmitegijatele. LUX kinopubliku auhinnale nomineeritud filmid subtitreeritakse 24 Euroopa Liidu ametlikku keelde. «Savvusanna sõsarad» alustab oktoobris-novembris kinolevi 16 Euroopa Liidu riigis, kuid saadud nominatsioon aitab filmi nähtavusele Euroopa Liidus veelgi kaasa. Kõigis 27 EL liikmesriigis korraldatakse nomineeritud filmide näitamiseks tasuta kinoseansse ning hindamisperioodil kogutakse filmidele hinnanguid nii filmipublikult kui ka Euroopa Parlamendi liikmetelt. Võitja selgub hääletamise tulemusel järgmise aasta suvel.

Režissöör Anna Hints on nominatsiooni pälvimisest rabatud: «Leida enda nimi filmimaailma elava legendi Aki Kaurismäki nime kõrvalt mõjub unenäoliselt. Kaurismäki filmid on mind väga puudutanud ning olla ühes temaga nomineeritud, teeb pai sellele osale minust, kes endas pidevalt kahtleb ning ennast teistest halvemaks peab. See on mulle teraapiline kogemus. Loodan, et see tervendus, mida «Savvusanna sõsarad» on üle ilma paljudeni toonud, jõuab tänu LUX auhinna nominatsioonile suurel ekraanil veelgi laiema publikuni. Rõõmustan selle üle väga!»

Produtsent Marianne Ostrati sõnul on viimastel aastatel LUX Audience Award’ile nomineeritud Euroopa filmidest jõudnud igal aastal mõni hiljem Oscari nominatsioonini: «Näiteks 2022. aasta viie LUX Audience Award nominendi seast olid Oscaritele nomineeritud Ruben Östlundi «Kurbuse kolmnurk» ja Lukas Dhonti «Lähestikku», 2020. aastal kui LUX Awardi nominente oli veel kolm pälvisid Oscari nominatsiooni kõik kolm filmi - sealhulgas Rumeenia režissööri Alexander Nanau dokumentaalfilm «Kollektiiv». LUX publikuauhinna nominatsioon on oluline kvaliteedimärk ja tunnustus ning annab meile Oscari-teekonnaks lootust juurde - kuid selle suurim väärtus on siiski see, et film jõuab Euroopas veelgi rohkemate inimesteni.»

LUX kinopubliku auhinnale on «Savvusanna sõsarate» kõrval nomineeritud veel neli tugevat ja auhinnatud filmi: mängufilmidest Aki Kaurismäki «Fallen Leaves», Estibaliz Urresola Solagureni «20.000 Species of Bees» ja Ilker Çataki «Teacher’s Lounge» ning Nicolas Philbert’i dokumentaalfilm «On the Adamant».

«Savvusanna sõsarad» jätkab linastumist filmifestivalidel üle kogu maailma - tänaseks on neid kogunenud üle 30. Film on võitnud neli auhinda ja pälvinud kaks žürii äramärkimist ning «Savvusanna sõsarad» jõudis ka Euroopa Filmiauhindade eelvalikusse. Olulisteks tunnustusteks on filmi autori Anna Hintsi võidetud Sundance'i filmifestivali maailmakino dokumentaalfilmide parima režissööri auhind, San Francisco filmifestivali parima täispika dokumentaalfilmi auhind ja Euroopa Komisjoni kaastootmisfondi Eurimages Audentia auhind parimale naisrežissöörile.

«Savvusanna sõsarad» on Eesti kandidaatfilm parima rahvusvahelise filmi kategoorias eesootavatel Oscaritel ning pretendeerib ka parima dokfilmi kategoorias. Filmi leviõigused on müüdud enam kui 30 territooriumile USA-st Uus-Meremaani ja Kanadast Lõuna-Koreani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles