Sven Grünbergist Rage Against the Machine'ini. Mida põnevat saab kuulda uuel kontserdihooajal?

Kultuuritoimetus
Copy
28. septembril algab kolmandat korda toimuv Tartus Festival TubIN, mida veab dirigent Mihhail Gerts (pildil)
28. septembril algab kolmandat korda toimuv Tartus Festival TubIN, mida veab dirigent Mihhail Gerts (pildil) Foto: Gunnar Laak

Algaval kontserdihooajal pakub Eesti Kontsert kõrgetasemelist valikut klassikalisest muusikast kaasaegse helikeeleni ning džässist kammermuusikani. Esmaspäevast, 4. septembrist saab 2024. aasta kevadhooaja pileteid osta soodustingimustel.

Sügis saabub kolme sümfooniakontserdiga. Tartus on 8. septembril koos Vanemuise ooperikoori ja sümfooniaorkestriga laval tšellist Marcel Johannes Kits, dirigeerib Risto Joost. Jõhvis ja Tallinnas algab hooaeg 15. ja 16. septembril Sinfonietta Rīga ja maineka norra viiuldaja Mari Samuelseni kontserdiga, teiste seas tuleb esitusele Max Richteri ikooniline Vivaldi-tõlgendus.

Pärnu kontserdimaja sügishooaja avaõhtul 23. septembril astub Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ette dirigent Neeme Järvi, laval on sopran Mirjam Mesak, metsosopran Tuuri Dede ja segakoor Latvija (Läti). Ettekandele tuleb Mahleri teine sümfoonia «Ülestõusmine». 22. septembril tuleb suurteos esitusele Estonia kontserdisaalis.

Kolmandat korda toimub Tartus Festival TubIN, mida veab dirigent Mihhail Gerts, festival kestab 28. septembrist 1. oktoobrini ja teeb põike ka Tallinnasse. Tähelepanuväärne on American Contemporary Music Ensemble’i (New York) ja Theatre of Voices’i kontsert, mis toob 17. oktoobril Estonia kontserdisaalis Paul Hillieri juhatusel publiku ette Islandi kultushelilooja Jóhann Jóhannssoni oratooriumi «Drone Mass». Eriline on ka Eesti Rahvusmeeskoori koostöö USA saksofonikvartetiga Raschèr, ainulaadses koostöös kõlavad teosed saksofonikvartetile ja meeskoorile, teiste seas Alisson Kruusmaa uudisteos. Kontserdid on 18. oktoobril Tartus ja 19. oktoobril Tallinnas.

Alisson Kruusmaa
Alisson Kruusmaa Foto: Kristi Tüvi

10. novembril tähistab Vanemuise kontserdimaja oma 25. sünnipäeva, Läti Riiklikku Sümfooniaorkestrit dirigeerib Mihhail Gerts. Tallinnas, Jõhvis ja Pärnus saab samal ajal osa Keelpillifookuse festivalist, esinevad Florian Donderer, Triin Ruubel, Xandi van Dijk, Andres Kaljuste, Johannes Välja, Theodor Sink, Gamba Consort, Tallinna Kammerorkester ja viiuldaja Kolja Blacher(Saksamaa) ning Calidore keelpillikvartett (USA). Festival kestab 9.–12. novembrini.

Tänavu 15. korda toimuva Jõhvi balletifestivali külalised on Pavlo Virskõi nimeline Ukraina riiklik rahvatantsuansambel ning Mõkola Lõssenko nimeline Harkivi rahvuslik akadeemiline ooperi- ja balletiteater. Jõhvi balletifestival toimub 15.–19. novembrini Pärnus, Tallinnas ja Jõhvis.

Pärnu kontserdimaja sünnipäeva puhul kõlab 2. detsembril laval Beethoveni viies sümfoonia, esinevad Kristjan Randalu (klaver) ja ERSO, dirigeerib Andres Kaljuste. Sama kontserti kuuleb päev varem, 1. detsembril ka Tallinnas.

Detsembris kutsub klounipaar Piip ja Tuut lapsi ooperisse – kui nad ka ise laulda ei oska, aitavad sopran Maris Liloson ja metsosopran Tuuri Dede klounid plindrist välja. Etendus «Piip ja Tuut ooperis: Hansuke ja Greteke» jõuab detsembris kõigisse Eesti Kontserdi kontserdimajadesse. Jõuluajal kõlab nii džässi (Anett, Ola Onabulé ja New Wind Jazz Orchestra), ajatut klassikat (Mozarti c-moll missa, esitajaks Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester, solistid ja dirigent Tõnu Kaljuste) kui ka 1970–80ndate Eesti gruuvi: laval on ÜENSO orkester ja dirigent Riivo Jõgi, Rita Ray, Robert Linna, Ivo Linna, Lexsoul Dancemachine, Lembit Saarsalu ja Tõnu Naissoo. Kavast ei puudu ka traditsioonilised aastalõpukontserdid.

Villa Ammende aias esineb Rita Ray.
Villa Ammende aias esineb Rita Ray. Foto: Elmo Riig

2024. aasta jaanuaris alustab Eesti Festivaliorkester Paavo Järvi juhatusel oma maailmaturneed, kaheksast kontserdist esimene kõlab Estonia kontserdisaalis Tallinnas 17. jaanuaril. Solistina astub üles särav ja karismaatiline tšellist Sol Gabetta.

Jaanuaris-veebruaris tasub tähele panna Eesti Rahvusmeeskoori kahte erilist projekti: aasta alguses tõlgendatakse Carlo Gesualdo värvikat loomingut ning vabariigi aastapäeva eel ühendab meeskoor jõud VHK keelpilliorkestri ja dirigent Rasmus Puuriga. Märtsis teeb meeskoor koostööd Jaapanist pärit taiko trummide ansambli ja Liisi Koiksoniga.

8. märtsil saavad Estonia kontserdisaalis kokku Sven Grünbergi esimene teos sümfooniaorkestrile, maailma tippklassi viiuldaja Christian Tetzlaff, dirigent Mihhail Gerts ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkester. Viiulikunsti kuldrepertuaari ja eesti helilooja teose esiettekannet täiendab särav ning mänguline prantsuse muusika.

Vanemuise sümfooniaorkester toob märtsis Pärnus, Tartus ja Tallinnas publiku ette Erkki-Sven Tüüri teose «Tormiloits». Einojuhani Rautavaara vahetu ja värviküllase löökpillikontserdi «Loitsud» solistina astub üles löökpillimängija Heigo Rosin. Dirigeerib Risto Joost.

Sel kontserdihooajal jätkub ka Eesti Kontserdi koostöö maineka bassi Ain Angeriga. Septembri lõpus näeb ilmavalgust kogupereooper «Mängime Sevilla habemeajajat», 2024. aasta kevadel tuleb Ain Angeri ja Mihkel Polli koostöös esitusele Franz Schuberti 24-osaline laulutsükkel «Talvine teekond».

Aprilli kontserdipärlite seas on nii James MacMillani autoriõhtu (esinevad Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester ja dirigent Tõnu Kaljuste) kui ka kontsert «Sümfooniline Thelonious Monk», kus Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ette astub soome dirigent Antti Rissanen.

2023/2024. kontserdihooaeg lõppeb mais lätlaste ansambli DAGAMBA kontsertidega Pärnus, Jõhvis, Tallinnas ja Tartus. Nende viimane heliplaat ja kava «Bach Against the Machine» jõudis avalikkuse ette 2023. aasta kevadel, inspiratsiooniallikateks on Johann Sebastian Bachi pärand ning mõjukas USA rokkansambel Rage Against the Machine. Eesti Kontserdi hooaja lõppkontserdil 8. mail Estonia kontserdisaalis esineb üks maailma erilisemaid kammerorkestreid Academy of St Martin in the Fields. Kontserti juhib ja siin soleerib maailmalavade tippviiuldaja Julia Fisher, kelle üle 20 aasta kestnud koostöö orkestriga on saavutanud täiuse nii muusikalises mõistmises kui ühises lavaenergias.

Tervikkavaga saab tutvuda Eesti Kontserdi kodulehel www.eestikontsert.ee, pileteid saab osta kodulehel ning Eesti Kontserdi kassades. Soodushinnaga saab pileteid soetada esmaspäevast, 4 septembrist kuni pühapäeva, 10. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles