Nädala film Ivo Uukkivi sülitab bitcoin’idele

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Pankur Erik (Ivo Uukkivi) keeldub krüptorahahullusega kaasa minemast. Kas tasub ära? FOTO: Tallifornia
Pankur Erik (Ivo Uukkivi) keeldub krüptorahahullusega kaasa minemast. Kas tasub ära? FOTO: Tallifornia Foto: Tallifornia

Enne kodumaise krüptorahakomöödia «Vaba raha» väljatulekut olin millegipärast veendunud, et noortest eestlastest on virtuaalse valuutaga seotud tarkused suuresti mööda jooksnud. Sattusin «Vaba raha» vaatama aga linastusel, kus pärast filmi saabus režissöör Rain Rannu vastama küsimustele ja publiku käest uuriti, kes on bitcoin’e ostnud. Kui saalis lainetas selle küsimuse peale ootamatult kätemeri, taipasin enda õnnetuseks, et mina olen vist ainus kloun, kes pole siiani suvatsenud uurida, mismoodi endale dogecoin’e portfelli kühveldada, lootuses pensionipõlve magusamaks muuta.

Seda enam oli «Vaba raha» vaatamiseks põhjust, sest Rain Rannu moodne jant käibki peadpööritavas virtuaalrahavaakumis. Siin näidatakse bitcoin’ide kaevandamise-kogumisega kaasnevaid riske ja rõõme mitme põlvkonna perspektiivist, olgu selleks edumeelne krüptobörsi looja või hoopis naiivsevõitu vanaema. Seejuures hoidub krüptoraha potentsiaalile vastandlikke vaatenurki pakkuv «Vaba raha» suurtele virtuaaltehingutele hinnangute andmisest, kasutades bitcoin’e pigem trampliinina, millel filmi rahamaias tegelaskond sportlikult hüppama hakkab. Mida kõrgemale hüpata, seda valusam on mõistagi kukkumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles