SUUR GALERII Kristjan Järvi «Babülon-Berliini» kontserdil rokkisid muusikud ja publik

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Eile tõi dirigent Kristjan Järvi koos Läänemere Filharmoonikutega Berliinis Theater des Westensis lavale tõlgenduse telesarja «Babülon-Berliin» tunnusmuusikast, mida esitati koos sarja piltide ja lavalise etendusega. Kristjan Järvi sõnul oli menu meeletu ning publik ja muusikud rokkisid täiega. 

«Eilne kontsert möödus geniaalselt! No väga-väga ägedalt. See oli nagu rokk-kontsert, kõik olid püsti ja rokkisid,» rääkisid Järvi täna Postimehele. 

«Babüloni tšarlstoni ajal oli täielik orkestri tantsunumber! Kui muusikaliteatris on näitlejad, kes laulavad, siis meil on orkester, kes on näitlejad ja samal ajal mängivad! See ei olegi nagu enam orkester niisuguses traditsioonilises vormis,» kiitis Järvi oma muusikuid. 

Tema sõnul on tema ja orkestri eesmärk tekitada uusi kogemusi ja uusi elamusi. Septembri lõpul jõuavad Läänemere Filharmoonikud Eestisse, kus esitavad kontserdikava «Keskööpäike». Tallinna kontserdil liitub muusikutega ka torupillimängija Mari Meentalo. «Eesti kontserdil on meil sama eesmärk – pakkuda publikule uut kogemust ja tunnetust. See loob ühiskonnas teise arusaamise, et me ehitame seda kõik koos!» rääkis Järvi. 

Järvi hoiatab, et esimest korda nende kontserdile sattuval inimesel on ilmselt mõni minut vaja toimuvaga harjuda, sest see on kogemuslik rännak. «See ei ole lihtsalt kuulamine, vaid eufooriline kogemus. Võib ka öelda, et kokkupuude iseendaga, mis toob õndsustunde. Seda tuleb ise kogeda. Lõpuks oleme kõik, nii publik kui ka muusikud, selles ühes voolus,» rääkis Järvi. 

Berliinis saab lavaetendusest osa veel täna ja homme. Tallinnas on Järvi koos Läänemere Filharmoonikutega 23. septembril. 

Johnny Klimeki ja Kristjan Järvi muusikalisel juhtimisel loovad Läänemere Filharmoonikud sarja «Babülon-Berliin» õhustiku, kaasa löövad külalisesinejad Meret Becker, Max Raabe, Natalia Mateo, Madame Le Pustra, Eckart Runge ja Jacques Ammon, Cristina Russo jt. Koos esinejatega äratatakse tõetruult ellu selle erilise ajastu õhkkond.

Kolmele õhtule jaotatud programm salvestatakse telekanali ARD Degeto tellimusel ja seda näidatakse erisündmusena sarja «Babülon-Berliin» neljanda hooaja esilinastusel oktoobri alguses.

Teater Theater des Westens oli 1920ndatel ja 1930ndate alguses Berliinis üks kultuuri tulipunkte ning annab sellele muusikalisele suursündmusele suurepärase tausta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles