MEISTRITEOS VERISE PADJAPÜÜRI SEES Kunstidetektiivi jahmatas varastatud van Goghi maali saatus

Kultuuritoimetus
Copy
Kunstidetektiiv Arthur Brand sai hinnalise van Goghi maali tagasi verise padjapüüri ja IKEA koti sees
Kunstidetektiiv Arthur Brand sai hinnalise van Goghi maali tagasi verise padjapüüri ja IKEA koti sees Foto: Handout / ARTHUR BRAND / AFP

Koroonapandeemia alguses varastatud üliväärtuslik Vincent van Goghi maal on pärast kolm ja pool aastat kestnud otsinguid lõpuks uuesti leitud. Maal õnnestus tagasi õigetesse kätesse saada Hollandi kunstidetektiivil Arthur Brandil, kellel oli rääkida huvitav lugu sellest, kuidas kunstiteos lõpuks tagasi saada õnnestus, vahendab BBC.

Kurjategija, kes 139 aastat vana maali «Kevadaed» 2020. aasta mais Singeri muuseumist pihta pani, mõisteti varguse eest juba 2021. aastal kaheksaks aastaks vangi.

Vargus sooritati öösel kell 3.15, kui vargad lõhkusid hoone klaasukse. Kuigi kohe käivitus alarm ning politseinikud sõitsid sündmuskohale, ei suudetud varast kohe tabada. Selleks ajaks, kui süüdlane Nils M siiski tabati ja vangi mõisteti, oli maal liikunud juba teistesse kätesse ja seetõttu otsiti miljoneid eurosid väärt maali mitu aastat usinalt taga.

Politseil õnnestus selgeks teha, et maal oli langenud kuritegeliku rühmituse kätesse, kes plaanisid kunstiteosega lühemat vanglakaristust välja kaubelda.

Hollandi politseiga koostööd teinud detektiiv Arthur Brand aga selgitas, et ühel hetkel tutvustas talle ennast Amsterdamis mees, kes pakkus talle, et võib maali tagasi anda, kui tagatakse täielik konfidentsiaalsus. Mees olla öelnud, et maali enda käes hoidmisest on saanud paras peavalu. «Olin sünnipäevapeol. See mees istus puu all ja selgitas, miks ta maali tagastada tahab,» meenutas kunstidetektiiv Brand.

Maal toodi Brandile ära tema enda koju. Samal ajal ootas maali muuseumi direktor tänavanurgal, et saaks kohe kinnitada maali autentsust. Brandile üle antud maal oli pandud verise padjapüüri ning IKEA koti sisse. Hollandi politsei esindaja on kinnitanud, et maal on tõepoolest autentne ning muuseumi juht rõõmustab maali tagasisaamise üle, olgugi et kriimude pärast vajab teos restaureerimist. Juba õige varsti on see uuesti vaatamiseks välja pandud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles