Klõpsutamine jälle lubatud! Miks Picasso hiilgava maali pildistamine aastakümneteks ära keelati?

Kultuuritoimetus
Copy
Pablo Picasso maali «Guernica» võib Reina Sofia muuseumis lõpuks pildistada.
Pablo Picasso maali «Guernica» võib Reina Sofia muuseumis lõpuks pildistada. Foto: REUTERS/JUAN MEDINA/Scanpix

Hispaanias asuva Reina Sofia muuseumi uus direktor Manuel Segade on otsustanud tühistada pikalt kehtinud keelu pildistada Pablo Picasso 1937. aasta maali «Guernica», vahendab Times of London. See on esimene kord üle 30 aasta, kui «Guernicast» võib selles muuseumis fotosid teha.

Tegemist on Picasso sõjavastase maaliga, mis kujutab Hispaania kodusõjas toimunud koledusi. Enne, kui see Reina Sofia muuseumis üles pandi, oli see Picasso soovil Teise maailmasõja päevi New Yorgi kaasaegse kunsti muuseumis ning viidi 1981. aastal edasi Hispaaniasse. Mõnda aega oli see Prado muuseumis ning 1992. aastal jõudis maal Reina Sofiasse. Seal keelati aga selle pildistamine kuni selle kuu alguseni.

Reina Sofia ei tahtnud selgitada, millest keeld alguse sai, kuid tõenäoliselt oli see seotud sooviga teost kaitsta võimalike autoriõigustega või võltsingutega seotud ohtude pärast.

«Lubame nüüd «Guernicat» pildistada põhjusel, et see annab inimestele rohkem võimalusi seda maali näha, toob selle rahvale lähemale ning lubab seda, mis on teistes muuseumites ammu võimalik olnud,» ütles Reina Sofia muuseumi esindaja.

Muuseumi töötajad loodavad, et pildistamise võimaldamine paneb rahva muuseumis kiiremini edasi liikuma ning Picasso teost saavad noored inimesed suurema tõenäosusega näha. Kui nüüd on sellest sõjatemaatilisest maalist juba kõvasti pilte tehtud - näiteks Hollandist pärit Ronny de Jong pildistas must-valget maali 45 minutit -, siis alles eelmisel suvel anti The Rolling Stonesi Mick Jaggerile haruldane võimalus seda maali pärast muuseumi sulgemist privaatselt vaadata ning sellest ka fotosid teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles