Poola valitsus: põgenikest rääkiv film on nagu natsipropaganda (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Mustvalge draama «Roheline piir» räägib tõestisündinud loo Valgevenest tulnud põgenikest, kes jäid Euroopa Liidu idapiirile lõksu.
Mustvalge draama «Roheline piir» räägib tõestisündinud loo Valgevenest tulnud põgenikest, kes jäid Euroopa Liidu idapiirile lõksu. Foto: Filmikaader

Poola filmitegija Agnieszka Hollandi mustvalge pagulasdraama «Roheline piir», mis pälvis Veneetsia filmifestivalil žürii eripreemia, jõuab õige pea Poola kinodesse, kuid Poola parempoolne ja konservatiivne valitsus on hukka mõistnud selle, kuidas film kujutab põgenike kogemusi Poola piiril. 

Poolas 22. septembril kinoekraanidele jõudev film räägib Süüria perekonnast, kes püüab läbi Valgevene pääseda Euroopa Liitu. Film on inspireeritud tõsielusündmustest 2021. aastal, kui tuhanded Lähis-Ida riikide põgenikud jäid Euroopa Liidu idapiiril ohtlikesse tingimustesse lõksu, sest Aljaksandr Lukašenka ähvardas vasturünnakuna sanktsioonidele piirkonna üle ujutada uimastite ja pagulastega.

Poola valitsus süüdistas omakorda Valgevene ja Venemaa võime järjekordse migratsioonilaine korraldamises Euroopa Liitu Poola piiri kaudu eesmärgiga piirkonda destabiliseerida.

Kuigi filmikriitikud on Agnieszka Hollandi tõsielupõhist draamat palju kiitnud, on selle maha laitnud Poola valitsus. Riigi sisejulgeolekuameti ülem Stanisław Żaryn ütles süüdistavalt, et lavastajal puudub reaalsustaju ning ta ründab oma filmiga Poolat, poolakaid ja sealset valitsust.

Justiitsminister võrdles «Rohelist piiri» Natsi-Saksamaa propagandafilmidega, kus poolakaid kujutati bandiitide ja mõrvaritena. Ühtlasi nimetas ta režissöör Hollandit stalinistiks.

Poola režissöör Agnieszka Holland.
Poola režissöör Agnieszka Holland. Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Juhtumisi toimub filmi väljatulekuga Poolas samal ajal hääletus, mille eesmärk on otsustada, kas tuleks eemaldada Poola ja Valgevene piirile loodud barjäär, mis pandi püsti 2021. aastal toimunu tõttu.

«Loomevabadus on taas sattunud rünnaku alla Poola juhtide poolt,» ütles üks filmi produtsente Mike Downey, kes on ühtlasi Euroopa filmiakadeemia esimees. «Valgevene ja Putini režiim on süüdi selles, et nad kasutasid sisserändajaid etturitena küünilises geopoliitilises mängus. Toetades sisserändajate õigusi, nõuame koos Agnieszka Hollandiga, et neil lubataks rahvusvahelise seadusega kooskõlas taotleda Poolas asüüli.»

Ometi on Hollandi suhtes vastumeelsed ka paljud kasutajad Poola populaarseimal filmisaidil Filmweb, kus «Rohelisele piirile» on antud tuhandeid negatiivseid hindeid. Sait otsustas blokeerida kõik kommentaarid ning hindamise sellele filmile, kaitsmaks seda Poola ühiskonna halvakspanu eest enne filmi väljatulekut septembri teises pooles.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles