Suri hiilgav kunstnik, kes leidis kuulsuse poliitikute pilkamisega

Kultuuritoimetus
Copy
Fernando Botero oli Colombia üks hiilgavamaid kunstnikke
Fernando Botero oli Colombia üks hiilgavamaid kunstnikke Foto: El Tiempo/GDA/ZUMApress.com

15. septembril suri 91-aastaselt Colombia kunstnik Fernando Botero, kes saavutas ülemaailmse tuntuse satiiriliste maalidega Colombia valitsuse ametnikest ja vaimulikest. Tema vimkaga looming inspireeris paljusid järgmise põlvkonna kunstnikke.

Maalikunstniku surma kinnitas tema tütar Lina Botero Colombia raadiojaamale Caracol. Fernando Botero suri tema sõnul oma Monaco kodus ja oli mõnda aega maadelnud kopsupõletikuga.

Botero maalid tegi eriliseks see, et ta kujutas poliitikuid ümarate ja paksudena. Botero hakkas selliseid maale tegema 50ndatel, kui tema kodumaal niisugust tüüpi maalikunsti ei leidunud. Kui mõni värviküllane maal kujutas rasvunud jõukat inimest, oli kõigile teada, et tegemist Botero loominguga. Kuna Botero poliitilised vaated ei olnud kõigile selged, olid inimesed eriarvamusel selle kohta, kui paroodilised tema maalid olema peaks.

Fernando Botero armastas maalide pakse inimesi.
Fernando Botero armastas maalide pakse inimesi. Foto: Chepa Beltran/LongVisual via ZUMA Press Wire

«Botero satiir ei ole kuigi jõuline, ehkki see on ilmselge. Seda põhjusel, et tema maalid on rohkem nagu unenäod kui multikad,» kirjutas kunstikriitik Peter Schjeldahl. «Tema tobedate lihakoletiste juures on midagi tuttavlikku ja intiimset.» Schjeldahl uskus, et Botero kunst toob Ladina-Ameerika kunstis renessansi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles