Helilooja David Lang: ma tahan, et minu emotsionaalne elu oleks väga lame

Teet Korsten
, reporter
Copy
Helilooja David Lang on saanud Arvo Pärdi loomingust olulisi mõjutusi.  
Helilooja David Lang on saanud Arvo Pärdi loomingust olulisi mõjutusi.  Foto: Tairo Lutter

Pärdi päevade raames külastas Eestit üks praeguse aja hinnatumaid heliloojaid – minimalismi tippesindaja David Lang USAst. Lang muide peab Pärti üheks oma suurimaks õpetajaks.

Vox Clamantis esitas Jaan-Eik Tulve juhatusel festivalil kahel korral kava, mis asetas Pärdi ja Langi muusika dialoogi. Langilt tulid esitamisele lood tema eelmisel aastal koostatud kogumikust «Song of Songs», mille tekstide loomisel on helilooja saanud inspiratsiooni piibli «Ülemlaulust».

Veel enne intervjuu algust ütlesite, et 11. september peaks olema eestlaste rahvuspüha, sest see on Arvo Pärdi sünnipäev. Ja just enne intervjuud rääkisime David Bowiest, keda tundsite isiklikult ja kes sündis kummalisel kombel teist täpselt kümme aastat varem, ent samal päeval. Kas sellised daatumid ja kokkusattumused on teile olulised?

Tegelikult ei ole daatumid mulle nii olulised. Tunnen paljusid inimesi, kes on näiteks astroloogiast haaratud, aga mina ei kuulu absoluutselt selliste sekka. Teen alati nende üle nalja.

Bowiet ma väga hästi ei tundnud, aga ta kureeris ühel hetkel festivali ja kutsus ka Bang on a Can’i (Langi kunagine nüüdismuusikabänd – toim) sinna esinema, mis oli temast väga tore. Ta oli sageli New Yorgis. Bowie oli sillaks eksperimentaalse muusika maailma, popmuusika maailma ja kunstimaailma vahel, mis oli fantastiline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles