ESMAKORDNE PROJEKT Eesti komöödiafilm jagab Marko Mäetamme digikunsti. Kuidas?

Kultuuritoimetus
Copy
Juba üle 10 000 vaataja kogunud kodumaine komöödia «Vaba raha» jagab vaatajate vahel ära tuhat unikaalset NFT-kunstiteost
Juba üle 10 000 vaataja kogunud kodumaine komöödia «Vaba raha» jagab vaatajate vahel ära tuhat unikaalset NFT-kunstiteost Foto: Tallifornia

Avanädalal Eesti kinodes üle 10 000 vaataja kogunud kodumaine komöödia «Vaba raha» jagab vaatajate vahel ära 1000 unikaalset NFT-kunstiteost hinnatud Eesti kunstnikult Marko Mäetammelt. Tegemist on esmakordselt Eestis ja teadaolevalt ka maailmas sarnase projektiga, kus film ja kunst on sel moel omavahel ühendatud.

Oma isikliku kunstiteose saamiseks tuleb seansi ajal telefon käepärast hoida ja pildistada ühe 20-sekundise stseeni ajal ekraanile ilmuvat QR-koodi. Neile, kes õige hetke maha magavad, või oma filmi vaatamise kogemust segada ei soovi on võimalus sama QR-koodi uuesti pildistada ka peale lõputiitreid. Avanädalal avaldas kunstiteose saamise soovi üle 400 «Vaba raha» vaataja. Kuna NFT teosed on limiteeritud koguses, siis need jagatakse välja «kes ees, see mees» printsiibil, kuni neid jätkub.

««Vaba raha» on mängulise energiaga tehtud film ja tahtsime tuua ka selle filmi vaatamise kogemusse juurde pisut mängulisust,» ütles filmi režissöör Rain Rannu. «Samuti on mulle filmitegijana põnev katsetada asju, mida päris sel moel veel kunagi kuskil tehtud pole.»

«Idee integreerida visuaalne kunst NFT-de kujul mängufilmi - ma polnud niisugust asja varem kuulnud ega näinud ja seetõttu tundus, et tuleb asjaga kaasa minna. Pealegi - et midagi analoogset varem tehtud ei ole, siis puudus ka võrdlusmoment, mis omakorda tähendas, et ebaõnnestuda pole lihtsalt võimalik,» ütles Marko Mäetamm.

Unikaalne personaalne kunstiteos saadetakse kõigi soovijate e-mailile tasuta. Huvi korral aga on võimalik soovijatel muuta oma kunstiteos NFT-ks ehk plokiahela abil kontrollitavaks originaalteoseks, mida saab osta, müüa ja omada. NFT-ks muutmisega on seotud sümboolsed tasud, mis lähevad kunstnikule. NFT-ks muutmise instruktsioonid saadetakse koos kunstiteosega saabuva e-maili teel.

Marko Mäetamme digikunstiteoseid on võimalik endale napsata QR-koodiga
Marko Mäetamme digikunstiteoseid on võimalik endale napsata QR-koodiga Foto: Marko Mäetamm / Tallifornia

Kunstnik Marko Mäetamme loomingu ainese moodustavad isiklikud lood, mille abil loob ta eksistentsialistlikult absurdseid ja karikatuurseid ühiskonnakriitilisi teoseid. Tema loomingut iseloomustab multidistsiplinaarsus, seriaalsus ja narratiivsus, kus figuratiivsel kujutisel ning seda täiendaval tekstil on võrdne kaal.

Hoogne ja humoorikas seikluskomöödia «Vaba raha» jutustab loo sellest, kuidas erinevad inimesed – kooliõpilasest vanaemani ja konservatiivsest pankurist krüptoärimeheni – mõistavad raha. Kaasahaarav ja meelelahutuslik film rahatarkusest, mis viib meid California palmide alla, pöörasesse põgenemisstseeni ja Läänemerele luksjahiga seilama, pakkudes samal ajal igaühele äratundmisrõõmu ja mõtteainest ühe tänapäeva kõige võimsama sümboli üle.

«Vabas rahas» astuvad üles tuntud Eesti näitlejad Märt Pius, Ivo Uukkivi, Steffi Pähn, Amanda Hermiine Künnapas, Mari Lill, Marta Laan jt., aga ka Hollywoodis tegutsev Ungari näitleja Miklós Bányai («FBI: International») ning Netflixi filmist «Luther: The Fallen Sun» tuntud Einar Kuusk.

«Vaba raha» NFT-projekti konsultandiks on Edgar Aronov, projektijuhiks Urmet Piiling ja tehnilise lahenduse teostajaks Jänkulabor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles