MUUSIKASKEEM Spotifysse võltsmuusikat laadinud eestlane teenis mõne kuuga mitusada eurot

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Libamuusikat koguneb Spotifysse üha rohkem, kuid tegevjuht Daniel Ek selles probleemi ei näe
Libamuusikat koguneb Spotifysse üha rohkem, kuid tegevjuht Daniel Ek selles probleemi ei näe Foto: © Thiago Prudencio/DAX via ZUMA Wire/Scanpix

Tehisintellekti abiga loodud muusika levimine voogedastusteenuses Spotify tekitab artistide jaoks üha rohkem küsimusi. Libamuusikaga on õnnestunud kasu lõigata ka eestlastel. Kultuuritoimetuse andmetel õnnestus ühel eestlasel tehisintellektiga loodud kolmesekundiliste lauludega teenida Spotify kaudu peaaegu 300 eurot, sest Spotify maksis talle kuulamiste pealt raha. Allpool selgitab Karl (nimi toimetusele teada), miks tema meelest ei tohiks see olla probleem.

«Olen näinud võltsbändidest palju artikleid stiilis «Oi ei, muusik teenib muusikaga raha, see küll ei kõlba.» Aga kust üldse jookseb piir võltsi ja päris bändi vahel?» imestab Karl, kes lõi tehisintellektiga ülilühikesi laule ning laadis need Spotifysse, mis maksab talle nüüd tasu iga kuulamise eest.

Ometi leiab Karl, et ta tegi seda muusikuna, mitte petturina. «Muusik kirjutas muusika, see ei ole võlts. Muusik laadis muusika voogedastusplatvormile, seegi ei ole võlts. Muusik kuulas enda muusikat. Okei, võib-olla pisut nartsissistlik, aga mitte võlts. Muusik teenis edukaks osutunud projekti pealt veidi raha. Kas nüüd järsku on võlts? Seni kaua, kuni ei tehta midagi, mis läheb vastuollu seaduste või platvormi eeskirjadega, ei ole ju tegelikult probleemi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles