TÖÖDE HIND ÜLE 40 MILJONI EURO Renoveeritud Tallinna Linnateatri avamine lükkub edasi

Kultuuritoimetus
Copy
Elmo Nüganen Tallinna Linnateatri ees
Elmo Nüganen Tallinna Linnateatri ees Foto: Sander Ilvest

Tallinna Linnateatri hoones pidid tänavu lõppema ehitustööd, et Linnateater saaks uksed avada juba uuel aastal. Paraku ehituskulude suurenemise ning ootamatuste tagajärjel lükkus kompleksi avamine vähemalt poole aasta võrra edasi.

«Eelmise aasta novembris pidasime me Tallinna Linnateatri sarikapidu ja siis elasime teadmises, et publik saab teatrisse 2024. aasta septembris, aga nüüd peame nentima, et see ei ole enam realistlik,» ütles Tallinna abilinnapea Kaarel Oja linnavalitsuse pressikonverentsil. Tema sõnul pole see teadmine samas selgunud üleöö.

«Ma meenutan, et me ehitame ümber tervet vanalinna kvartalit, mis tähendab 17 hoone ehitamist ja renoveerimist, need hooned on sajandeid vanad ja me ehitame kõige karmimate muinsuskaitsetingimuste raames,» nentis Oja ja tunnistas, et üllatusi on ehituse käigus tulnud palju.

«Nende erinevate põhjuste kuhjudes on viimane hetk teha aus otsus, et valmimistähtaeg lükkub, sest lõpuks on kogu selle protsessi taga ka Tallinna Linnateater, mis on toimiv ja tegutsev etendusasutus ning kes peab oma tegevust planeerima,» ütles ta ja lisas, et kui edasisi ootamatusi ei tule, avatakse publikule uksed 2025. aasta veebruaris. «Kui üllatusi tuleb veel ja neid teoreetiliselt võib tulla, siis nihkub see veel mõnevõrra edasi.»

Oja sõnul tähendab see ennekõike seda, et Tallinna Linnateater tegutseb kas pool või isegi terve hooaega kavandatust kauem Salme kultuurikeskuses.

Kui viimase prognoosi järgi pidanuks kogu Tallinna Linnateatri kompleks maksma 36,9 miljonit eurot, siis nüüd on Oja sõnul üsna kindel, et tööde lõplik hind üle 40 miljoni euro. «Nende aastate jooksul on olnud põhjust ja vajadust teha arvestatavaid korrektuure, sest kui te kujutate ette, et vanalinnas kaevata üheksa meetri sügavusele, siis see, mis sealt välja tuleb, on väärtus omaette.»

«Kallinenud on hoone enda ehitustegevus, aga sellist teatrikompleksi ehitades on oluline aru saada, et kui see hoone on valmis, siis teater ei ole veel valmis, sest teater tähendab lisaks hoonele ja saalile väga spetsiifilist, isegi kõrgtehnoloogilist lava-, video-, heli- ja valgustehnikat,» mainis ta ja lisas, et ka tehnika osas ei ole nende prognoosid paika pidanud.

Oja sõnul ei ole kadunud ka lootus, et riik tuleks Tallinna Linnateatri renoveerimisel linnale appi. «Praegu on olemas teadmine, et 2024. aasta eelarves riik meile appi ei tule, aga seda viga on võimalik parandada 2025. aasta eelarves.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles