Suri «Harry Potteris» Dumbledore'ina säranud Briti tippnäitleja

Kultuuritoimetus
Copy
Michael Gambon alustas näitlemisega juba 20ndate alguses
Michael Gambon alustas näitlemisega juba 20ndate alguses Foto: REUTERS/Dylan Martinez/File Photo

28. septembril suri 82-aastaselt pika lava- ja filmikarjääriga näitleja Michael Gambon, kelle esimene filmiroll oli 1965. aasta «Othellos». Kõige paremini teati 20ndate alguses näitlema hakanud Gambonit aga «Harry Potteri» filmiseeriast, kus Gambon kehastas Sigatüüka elutarka direktorit Albus Dumbledore'i.

Gambon tõmbas Dumbledore'i keebi selga alates kolmandast Potteri-filmist «Harry Potter ja Azkabani vang». Esimeses kahes filmis kehastas Dumbledore'i Richard Harris.

Michael Gambon suri rahulikult haiglas, olles põdenud kopsupõletikku. Temast jäid maha abikaasa Anne ning poeg Fergus, kes olid Gamboniga koos, kui näitleja suri.

Robert Hardy ja Michael Gambon filmis «Harry Potter ja tulepeeker»
Robert Hardy ja Michael Gambon filmis «Harry Potter ja tulepeeker» Foto: Capital Pictures

Michael Gambon mängis karjääri jooksul paljudes silmapaistvates lavastustes ja filmides. 80ndatel tõi roll Arthur Milleri näidendi «Vaade sillalt» lavastuses Gambonile Olivieri auhinna. 90ndatel mängis ta Peter Greenaway kultusfilmis «Kokk, varas, abikaasa ja tema armuke», hiljem ka Tim Burtoni «Peata ratsanikus» ning Robert Altmani «Gosford Parkis». Ta oli oma põlvkonna üks tähelepanuväärsemaid Briti näitlejaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles