Vigased pruudid: puudu oli vaid Toomas Hendrik Ilves (1)

Hendrik Alla
, kultuuritoimetuse juht
Copy
«Vigased pruudid»: Pääru Oja ja Kaspar Velberg rolliks jääb end teha võimalikult lolliks.  
«Vigased pruudid»: Pääru Oja ja Kaspar Velberg rolliks jääb end teha võimalikult lolliks.  Foto: Joosep Kivimäe

Kui te lähete kinno vaatama esmaspäeval esilinastunud uusimat Eesti filmi «Vigased pruudid», saate nähe lihtsakoelist külajanti. Just niisugust, nagu algupärandi autor Eduard Vilde plaanis ja kirjutas.

Režissöör ja operaator Ergo Kulla nimi on selles kontekstis, st vahvate ning pigem vähemat vaimset pingutust nõudvate kinokomöödiate autorina muidugi üldtuntud. Tema viimasest loomingust on niisugustele filmidele orienteeritud vaatajat rõõmustanud «Talv» ja «Suvitajad». Koos stsenarist Ott Kiluski abiga on ette ekraniseeringu aluseks võetud Vilde algupärand. Kuld on öelnud, et Vilde 1888. aastal kirjutatud «Vigased pruudid» sobib tema meelest üllatavalt hästi meie tänapäeva. Vilde oli oma ajast ees, pooldas ta ju vabaabielu,

seisis inim- ja naisõiguste eest ning rõhutas ühiskondlikku sallivust ja tolerantsust.

Eesti rahvas on «Vigaseid pruute» liikuvate piltide vahendusel näinud varem kahel korral. Paljud lugejad mäletavad 1989. aasta Toomas Kirsi telelavastust, kus särasid Guido Kangur, Andrus Vaarik, Aarne Üksküla ja Lembit Ulfsak. Märksa huvitavam on see, et 1929. aastal linastus Konstantin Märska ettevõttel selle esimene kinoversioon. Kahjuks on sellest filmist säilinud vaid paar minutit katkendeid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles