Kas ennustustabelid reedavad, kes pälvib Nobeli kirjanduspreemia?

Kultuuritoimetus
Copy
Salman Rushdie on välja andnud üle kümne romaani.
Salman Rushdie on välja andnud üle kümne romaani. Foto: PA Wire/PA Images

5. oktoobril välja kuulutatava Nobeli kirjandusauhinna võitja ennustamine on ilmselt tänamatum töö kui ükskõik millise teise kultuurilise konkursi võitja ennustamine. Näiliselt ei ole siin mitte millestki kinni hakata, sest viimased seitse aastat pole ennustustabelid võitjat ära tabanud ning tõenäosus, et see sel aastal juhtuda võiks, on üsna väike, ehkki mitte kunagi olematu. Kultuuritoimetus toob lugejateni ennustustabelite hetkeseisu.

Kirjutamise hetkel juhivad peamiseid ennustustabeleid Jon Fosse, Can Xue ning Ngũgĩ Wa Thiong'o, ehkki mõned pisut eksentrilisemad tabelid ja julgemad pakkujad väidavad, et Nobel võiks tänavu taas minna Prantsusmaale ning Michael Houellebecqi riiulile.

Nobeli preemiate fänniblogid on aga näiliselt üksmeelsel arvamusel, et tänavu läheb Nobel kas Aasiasse või Skandinaaviasse. Kõige tõenäolisemateks kandidaadiks peetakse praegu Hiina kirjanikku Can Xue’d, kes on viimastel aastatel korduvalt võimalike Nobeli-pälvijate nimistutest läbi käinud, ehkki varem pole ta olnud päris esimene kandidaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles