Kas tsensuur? Kirjanik Ian McEwanit ärritab kirjandusmaailma haaranud uus trend (3)

Kultuuritoimetus
Copy
Rohkem kui 15 romaani kirjutanud Ian McEwan protesteerib niinimetatud tundlike testlugejate vastu, kelle eesmärk on romaanide käsikirjadest riivavaid detaile leida
Rohkem kui 15 romaani kirjutanud Ian McEwan protesteerib niinimetatud tundlike testlugejate vastu, kelle eesmärk on romaanide käsikirjadest riivavaid detaile leida Foto: Fredrik Sandberg / TT / code 10080

Auhinnatud menukirjanik Ian McEwan, kelle tuntumate teoste hulka kuuluvad «Lepitus» ja «Chesili rannal», on väljendanud pahameelt nii-öelda tundlike testlugejate palkamise suhtes, kelle töö on lugejate romaanide käsikirju ning leida neist kohti, mis võiksid lugejate tundeid solvata.

Rääkides Pariisis uudisteagentuuriga AFP, ütles Bookeri auhinnaga pärjatud romaanikirjanik: «Need massihüsteeriad, moraalsed paanikad tuhisevad ikka ja jälle läbi rahvaste. Ja see on järjekordne näide sellest.»

75-aastane McEwan leiab, et tundlike testlugejate palkamist toetavad ennekõike just noored inimesed, kes saavad elada suhteliselt vabas ühiskonnas. Tema sõnul on niinimetatud tundlikult lugemine lihtsalt veider komme, mis toimub eeskätt ülikoolides ja on tulnud Ameerikast.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles