Kui Tartu oli maalikunsti pealinn

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Tartu Kunstimuuseumis on alates 16. septembrist avatud näitus «Kujutav kunst Tartus 1960. aastatel» Pildil näituse kuraator Mai Levin.
Tartu Kunstimuuseumis on alates 16. septembrist avatud näitus «Kujutav kunst Tartus 1960. aastatel» Pildil näituse kuraator Mai Levin. Foto: Margus Ansu

Tartu Kunstimuuseumis on avatud väljapanek «Kujutav kunst Tartus 1960. aastatel». Esitletakse 159 teost, millest mõistagi suurema osa moodustavad maalid.

Kuraator Mai Levinil tekkis näituse idee, sorides-mõnuledes muuseumide infosüsteemis ja heietades noorusmälestusi sellest, kuidas 1960. aastatel Tallinnast kunstnike liidu bussiga Tartusse näitusi vaatama sõideti. Toona peeti Tartut maalikunsti pealinnaks. See muidugi ei tähenda, et Tallinnas poleks tehtud head maali, pealegi olid muist Tallinna maalijaid − Lepo Mikko, Richard Uutmaa, Richard Sagrits, Johannes Võerahansu ja Valdemar Väli − pallaslased.

Mai Levin on ka varem sama teemaga tegelnud. Koos Eha Komissaroviga kureerisid nad 1996/97 rüütelkonna hoones korraldatud näitust «Fenomeni rekonstruktsioon», mis keskendus uuenduslikele suundadele 1960. aastate kunstis. Seal kajastus Tartu osa eelkõige Ülo Soosteri sõpruskonna ja Kaljo Põllu näol.

«Näitusepind oli umbes sama suur kui praegu – kaheksa saali või pigem tuba. Käesolev väljapanek ei polemiseeri ei selle näituse ega ka 1940.−1980. aastate kunsti ekspositsiooniga Kumus, mis on ka ikkagi teatud kindel valik poolsajandi kunstist ja samuti mitte just suurel pinnal,» mainib kuraator.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles