ARVUSTUS Eesti fännid jahmatasid K-popi paha poissi

Kristi Saare
, MTÜ Naisinvestorite klubi asutaja, raamatu 'Kuidas alustada investeerimisega' autor
Copy
Populaarse Lõuna-Korea muusiku, laulja, laulukirjutaja ja produtsendi B.I kontsert Tallinnas Noblessneri valukojas. FOTO: Stanislav Moškov/Õhtuleht
Populaarse Lõuna-Korea muusiku, laulja, laulukirjutaja ja produtsendi B.I kontsert Tallinnas Noblessneri valukojas. FOTO: Stanislav Moškov/Õhtuleht Foto: Stanislav Moškov/Õhtuleht

Külma sügisvihma käes Noblessneri valukoja ukse taga ootavate k-popi (Lõuna-Korea popmuusika) fännide elevust ei suutnud miski vaibutada. K-popi signatuuriks olevad suured show’-elemendid, haaravad tantsuseaded ja ohtralt fännisuhtlust tõid saali peamiselt naissoost fännid.

Vanuseline läbilõige publikust oli aga kirju ning esindatud olid mitmete bändide light stick’id (värve vahetavad valguspulgad, mis igal grupil erinevad), mis viitab, et kohale olid tulnud ka muusikažanri üldisemad fännid, mitte ainult B.I armastajad.

B.I, kodanikunimega Kim Han-Bin alustas oma teekonda nagu paljud k-popi artistid, ühe liikmena suuremast bändist iKon. Muusikatööstus on Lõuna-Koreas omaette majandusharu ja meil siin läänes võib ainult imestada selle üle, kuidas särasilmsed teismelised muusikafirmade katsetelt laulu-tantsuoskustega läbi murravad, et aastaid ja tuhandeid tunde panustada oma oskuste lihvimisse, kuni lõpuks ootab väheseid õnnelikke lavadebüüt. Han-Bin alustas ise pärast ühte telesaadet (survival show) iKonis räppari, tantsija, laulukirjutaja ja produtsendina, kuni kanepi tarbimisega seotud skandaal ta päevapealt muusikamaastikult pühkis.

Kui läänemaailmas on meelelahutajatega seotud skandaalid igapäevased, siis tasub tähele panna kultuurilisi erinevusi: Lõuna-Koreas võivad sellised skandaalid potentsiaalselt karjääri lõpetada. Ühiskonnas on reegleid palju ja mässata nende vastu ei saa – muusikukarjääriga käib kaasas laitmatu maine ja viisakus, muuhulgas ei tohi fännide ootusi petta. Han-Bin palus avalikult vabandust, millele järgnes eemaletõmbumine muusikatööstusest ja kohtu määratud mitmeaastane katseaeg, mille jooksul seaduse rikkumisel oodanuks teda ees lausa vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles