Stseenid ühest diktatuurist: Brecht kõneleb Vene Teatris Putini Venemaast

Andrei Liimets
, Filmikriitik
Copy
«Kolmanda impeeriumi hirm ja viletsus» Vene Teatris meenutab Sergei Loznitsa dokumentaalfilmi «Donbass». Laval Dmitri Kosjakov ja Anna Markova.
«Kolmanda impeeriumi hirm ja viletsus» Vene Teatris meenutab Sergei Loznitsa dokumentaalfilmi «Donbass». Laval Dmitri Kosjakov ja Anna Markova. Foto: Jelena Vilt

Arvestades poliitilisi olusid, võib keel väänduda keeruliselt tõdemusele, et üks aasta olulisemaid teatrilavastusi pärineb Vene Teatrist.

Ometi on tunnustatud ja kodumaalt pagendatud vene lavastaja Timofei Kuljabin toonud just seal lavalaudadele Bertold Brechti lühinäidendite kogumiku, mis vaatleb inimese ängistavat koost pudenemist diktatuuri tingimustes.

«Kolmanda impeeriumi hirm ja viletsus» koosneb reast stseenidest, mis kujutavad mitmesuguseid seiku elust tänapäeva Venemaal. Veel enne sisusse süüvimist püüab pilku äärmiselt efektne lavalahendus (kunstnik Oleg Golovko). Publik näeb toimuvat justkui piiritletud äärtega ekraanilt keset ümberringi laiuvat lavapimedust. Stseenid tarduvad aga pidevalt ning niipea kui üks tegevuspaik silme alt kaugusesse liugleb, sõidab teiselt poolt tema asemele teine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles